Kako se Carska bara oporavila od požara nastalih paljenjem strnjike i na kojoj način se vodi računa o živom svetu u Specijalnom rezervatu prirode „Carska bara“ pitali smo Dejana Zejaka, direktora Ribarskog gazdinstva „Ečka”, koje upravlja pomenutim rezervatom. Naravno, iskoristili smo priliku i da saznamo koliko je Carska bara popularna kao turistička destinacija i šta je glavni specijalitet ovog područja.
U fokusu:
Prošlogodišnju borbu za očuvanje prirodnog bogatstva ovog kraja pred vatrenom stihijom Dejan Zejak je opisao kao nemilu situaciju u kojoj je prostor zahvaćen požarom dosegao površinu od čak 338 hektara. „Jedina sreća bila je u tome što je bio oktobar, doba godine kad su mladunčad već porasla i uspela da se sklone pred vatrenom stihijom, a ptice selice su otišle na jug”, objasnio je Dejan dodavši da je izgoreo vidikovac, kao i drvena staza koja vodi do njega i koja se nalazila u delu rezervata, nepristupačnom za prilaz vatrogascima.
Uzrok požara u ovakvim okolnostima najčešće predstavlja nesavesno paljenje ostataka useva. Prošle jeseni, vatra je dospela u rezervat iz vikend zone koja se nalazi duž puta Zrenjanin-Beograd. Kako je tog dana duvala košava, vetar je prebacio žar preko kanala Begej u rezervat. Prvobitno je zahvaćen deo rezervata pod nazivom Perleska bara, a posle toga i Tiganjica, Stari Begej, a zatim Carska bara, Botoški rit i Farkaždinski rit. Vatra se dalje širila prema selu Belo Blato, ali je zaustavljena nadomak naselja.
Na pitanje kako da se ovakve situacije preduprede, ali i kako da se najefikasnije dopre do poljoprivrednika u cilju smanjenja posledica koje paljenje biljnih ostataka izaziva, Dejan Zajek je rekao da je neophodna „edukacija građana i podizanje svesti o šteti koja se nanosi paljenjem strnjike”, uz napomenu da ovaj postupak pre svega negativno utiče na kvalitet zemljišta. Takođe, on smatra da je potrebno i novčano kazniti osobe koje prave ovaj prekršaj, odnosno koje iznova nastavljaju sa starom praksom.
Međutim, Dejan napominje da je ove jeseni manje požara zabeleženo u okolini, ali i da je stroža kontrola. Veruje da će pak biti potrebno mnogo vremena da se u potpunosti iskoreni ova opasna navika nesavesnih građana.
Šta se krije među trskom i ševarom
Svake godine rezervat u saradnji sa Društvom za zaštitu ptica Srbije prati brojnost vrsta i migraciju ptica. A specifičnosti živog sveta rezervata veoma su impresivne, kaže Dejan. „Glavno obeležje rezervata su ptice i ovo je jedna od najznačajnijih ornitoloških stanica u ovom delu Evrope. Nijedno zaštićeno područje nema na svom obodu ribnjak ovakve veličine koji je veliki resurs hrane i razlog ovakve brojnosti i raznovrsnosti ptica. Registrovano je oko 250 vrsta ptica, kao i životinja koje se hrane ribom. U celoj Evropi jedino u našem rezervatu se gnezdi svih 10 vrsta čaplji koje postoje na kontinentu. Prisutni su i orlovi belorepani i zabeležen je veliki broj vidri koje su strogo zaštićene vrste i pravi indikatori čistoće vode. Što se tiče biljnog sveta, prisutno je više od 500 različitih biljnih vrsta.
”Borba protiv požara nije bio jedini izazov sa kojim je rezervat uspeo da izađe na kraj. Pre nekoliko godina imali su poteškoće sa naslagama mulja što je ugrožavalo živi svet ribnjaka, a smanjilo je i broj turističkih obilazaka jer je bio onemogućen prolaz turističkom brodiću. Prošle godine do-bili su manji deo sredstava od Ministarstva zaštite životne sredine kako bi podmirili potrebu za delimičnim izmuljavanjem dela korita Starog Begeja. Ribarsko gazdinstvo „Ečka” trenutno predstavlja jedini izvor finansiranja za potrebe turističkog unapređivanja rezervata.
Prvo zaštita, posle turizam
Kad je reč o turizmu, rezervat „Carska bara” predstavlja tipičnog nosioca odrednice održivi turizam, pri čemu se i u udžbenicima spominje kao pozitivan primer napretka na tom planu. „Broj posetilaca je ograničen zbog specifičnosti rezervata i održivog razvoja, tako da ne možemo ići na neko značajno povećanje turista, jer bi to dovelo do ugroženosti ptica koje su i glavno obeležje rezervata. Zaposleni u rezervatu vode računa o ponašanju posetilaca, a akcenat naše turističke ponude je na edukaciji i podizanju svesti posetilaca o pravilnom odnosu prema prirodi”, kaže direktor gazdinstva „Ečka“ naglašavajuči da je primarna zaštita rezervata. „Turizam je ipak sekundarna delatnost“.
Veruje da bi se kvalitet turističke ponude svakako mogao poboljšati izgradnjom još jednog vidikovca, nabavljanjem kanua, pedalina, kao i informativnim i edukativnim tablama koje će služiti za edukaciju posetilaca u zonama rezervata u kojima bi se ove aktivnosti mogle realizovati.
U tom smislu, može se reći da se ne koristi pun potencijal ovog mesta, za šta najveću prepreku predstavlja novac.
Osoblje ribarskog gazdinstva trudi se da sačuva rezervat od klimatskih promena. Dejan ističe da posebnu pažnju poklanjaju brizi o tome da ljudski faktor ne poremeti prirodne procese ekosistema. Tokom veoma hladnih zima, služba rezervata pravi oduške u ledu kako bi ribe imale dovoljno kiseonika za opstanak, a za vreme ekstremnih suša upumpavaju vodu u Carsku baru da ne bi došlo do narušavanja ekosistema. Sve ove akcije se preduzimaju uz preporuke Zavoda za zaštitu životne sredine.
Dejan smatra da je stanje ribolovne delatnosti i njenog opstanka u Srbiji veoma nepostojano, odnosno da sve zavisi od faktora koji utiču na procenu proizvodnje, što podrazumeva viruse i oboljenja, nakon kojih šteta ne može biti nadoknađena. Kao negativne aspekte ističe i problem crnog tržišta, kao i izuzetno male subvencije u odnosu na region, što značajno umanjuje konkurentnost.
Međutim, uz sve izazove, fama o ečanskom šaranu i dalje kruži. Ova riba se uzgaja u ečanskom ribnjaku još od 1891. godine a poznata je po specifičnom ukusu koji verovatno potiče od kvaliteta vode i zemljišta, odnosno podloge ovog ribnjaka. Nekada je ečanski šaran bio nezaobilazan specijalitet u kafanskim menijima i na prazničnim trpezama širom bivše Jugoslavije, a izvozili su ga u Makedoniju, Italiju i Nemačku. Nadaleko čuven ečanski šaran danas se može kupiti i u nekim trgovačkim lancima i marketima.
Dejan nam je otkrio i svoj omiljeni riblji recept. U pitanju je Carska riblja čorba, koja se priprema od filiranog šarana i koju možete probati kad sledeći put krenete ka Zrenjaninu i setite se ovih redova pa odlučite da predah napravite u Carskoj bari.
Priredila: Jelena Cvetić
Tekst je objavljen u novom broju Magazina Energetskog portala ZELENI IZUMI, decembar, 2019 – februar, 2020.