Nuklearni otpad se može skladištiti u nacionalnim parkovima, kažu poslanici

Foto: pixabay

Oni smatraju da je sigurno odlaganje nuklearnog otpada važnije od ekoloških problema.

Radioaktivni nuklearni otpad može se skladištiti u svodovima i tunelima koji se nalaze duboko pod zemljom u nacionalnim parkovima i područjima izvanredne prirodne lepote u Velikoj Britaniji.

Poslanici odbora za poslovanje, energetiku i industrijsku strategiju (BEIS) podržali su vladine predloge za infrastrukturu geološkog odlaganja (GDI), sastavljene od više slojeva materijala kao što su čelik, stena i gline, kako bi se obezbedila zaštita i sigurno odlaganje otpada najmanje 200 metara pod zemljom.

GDI bi uskladištio radioaktivni otpad koji se ne može deponovati na postojećim površinskim postrojenjima na trajnoj osnovi.
Vlada je u januaru podnela nacrt Nacionalne izjave o politici (NPI) koja detaljno opisuje svoj pristup trajnog rešenja za odlaganje radioaktivnog otpada u Velikoj Britaniji.

Komitet BEISa kaže: „Odlučili smo se protiv dodavanja kriterijuma za isključivanje nacionalnih parkova i AONB-a, po našem mišljenju, tačno je da pitanja sigurnosti prevladavaju u pogledu ekoloških problema u ovom slučaju.
„Iako se slažemo da se neka dešavanja ne bi trebalo dozvoliti u određenim područjima, osim u izuzetnim okolnostima, vjerujemo da postojeće zakonodavstvo o planiranju i NPS sadrže dovoljne zaštitne mere protiv nametljivog razvoja i štete po životnu sredinu u nacionalnim delovima i AONB-u“.

Kampanja za zaštitu ruralne Engleske rekla je da se nada da će vlada ponovo razmotriti „neadekvatne“ geološke objekte za odlaganje u određenim pejzažima.
Dodala je: „Znamo da tamo gdje se odvija takav veliki razvoj, uništavamo predivne predele i uništavamo priliku da prosledimo prekrasan komad sela sledećoj generaciji.“

Karolajn Lukas, kopredsednica Zelene partije, rekla je da je pohranjivanje nuklearnog otpada u nacionalnim parkovima bilo „neprihvatljivo“ i predložila je da budućnost bude u „čistoj, obnovljivoj energiji poput vetra i sunca“, a ne nuklearne energije.

Kejt Blagojević, šefica energetike u Grinpisa dodala je: „Pošto imamo čistije, bezbednije i jeftinije alternative, nejasno je zašto Velika Britanija jedina među velikim zapadnim zemljama insistira na podršci ovoj zastareloj tehnologiji 20. veka.“

Milan Zlatanović

Izvor: enegrylivenews

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti