Novi zakon o izgradnji biće podsticaj zelenoj gradnji

Foto-ilustracija: Pixabay (analogicus)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je danas na panelu „Zelena gradnja kao sastavni deo održive budućnosti“ na konferenciji LOOK UP na Kopaoniku da će Ministarstvo predložiti novi zakon o izgradnji koji će sadržati niz mera za podsticanje zelene gradnje.

On je rekao da je sa premijerkom Anom Brnabić razgovarao o novom zakonu koji treba da donese veću transparentnost u toj oblasti, da ubrza procedure u građevinarstvu i podstakne zelenu gradnju.

Ministar je naveo da će u predlogu novog zakona o izgradnji pisati da svi investitori pre prijave radova moraju da podnesu elaborat o stanju puteva oko gradilišta i finansijsku garanciju, kako bi lokalna samouprava mogla da naplati, ako investitor ostavi ulice u lošem stanju, kako se njihovo popravljanje ne bi finansiralo iz budžeta, odnosno novcem građana.

Vesić je podsetio da je prva zgrada u Srbiji sa zelenim certifikatom izgrađena 2013. godine, a da ih je u septembru ove godine bilo a 110, što znači da postoji tržište za takve objekte.

Pročitajte još:

„Predložićemo da ubuduće svi novoizgrađeni državni objekti imaju zelenu certifikaciju. Razmišljamo o tome da objekti preko 10.000 kvadratnih metara takođe moraju da imaju zelenu certifikaciju, zatim da uvedemo podsticaje za one čiji su objekti certifikovani“, rekao je ministar.

Dodao je da se planira da se uvede zakonska obaveza da svako treće parking mesto u novim zgradama ima elektro punjač. Vesić je izneo i ideju da se formiranjem posebnog fonda pomogne vlasnicima stanova u zgradama izgrađenim od druge polovine prošlog veka da ih renoviraju, kako bi mogle da dobiju zeleni certifikat i ocenio da za to nisu potrebna velika ulaganja. Naveo je da je to bitno i zbog štednje energije i smanjenja emisije gasova staklene bašte, jer zgrade troše 36 procenata energije i emituju 39 odsto ugljendioksida.

Na panelu o elektromobilnosti v.d. direktora „Pošte Srbije’’ Zoran Đorđević rekao je da to preduzeće ima plan zaštite životne sredine, koji između ostalog podrazumeva nabavku električnih službenih vozila i ugradnju solarnih panela na objektima Pošte.

Đorđević se, naglašavajući da iznosi lično mišljenje, založio za to da se pitanje eksploatacije litijuma razmotri kroz ozbiljne analize, i dodao da bi to trebalo rešavati po modelu zemalja koje već eksploatišu litijum i prave baterije od njega.

U okviru panela „eMobiliti – put od budućnosti do stvarnosti“, razgovaralo se o eksploataciji litijuma u Srbiji, a za jednim stolom sedeli su zagovornici eksploatacije litijuma u Srbiji, kao i njegovi oštri protivnici.

Tokom prvog dana LOOK UP konferencije više od 400 učesnika slušalo je i diskutovalo u okviru četiri panela na teme ekologije, zaštite životne sredine, zelene gradnje i obnovljivih izvora energije.

Gotovo jednoglasno, učesnici su se složili da je cela planeta ugrožena, da Srbija nije izuzetak, a da su ljudi i privreda ti koji sada treba da se bore u očuvanju životne sredine, bilo kroz prilagođavanje novim tehnologijama i standardima, bilo kroz ličnu borbu.

Ocena je i da imamo i znanja, i ljude i viziju, ali da je sada potrebno samo jače i jedinstveno delovati u oblastima energetike i ekologije.

Izvor: Privredna komora Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti