Zelena kuhinja za zelenu planetu

Foto-ilustracija: Unsplash (Kawin Harasai)

Ukoliko ste planirali da renovirate ili osvežite prostoriju koja je zaslužna za najslađe porodične trenutke, predlažem vam da je oplemenite nekim od ekoloških proizvoda.

Svaka ekološki osvešćena osoba, želela bi da u svoj dom unese navike i proizvode koji će doprinositi očuvanju planete. Iako finansijska situacija ne omogućava svima da priušte sve što žele, poneki pristupačan ekološki kuhinjski element i navika, biće mali ali siguran korak prema održivijoj budućnosti.

Proizvodi od bambusa, dobar su ekološki prihvatljiviji izbor. Ova biljka veoma brzo raste, a nakon žetve za njen ponovan rast nije potrebna sadnja, velika količina navodnjavanja i đubrivo. Štaviše, ova biljka apsorbuje veću količinu ugljen-dioksida i ispušta veću količinu kiseonika od drveća, a proizvodi koji se dobiju preradom ove biljke su biorazgradivi.

Proizvodi od bambusa kod nas postaju sve rasprostranjeniji i raznovrsniji. Do sada sam naišla na kuhinjske krpe, posuđe, kao što su činije i čaše, pribor za jelo, daske za sečenje, poslužavnike, ali i na čačkalice i višekratne slamčice.

Ako ste pak odlučili da izdvojite veću svotu novca i upustite se u renoviranje cele kuhinje, dostupni su i kuhinjski elementi, kao što su prostor za odlaganje, radne ploče i drugo. Ukoliko se ne opredelite za nove kuhinjske elemente, već biste da kuhinju osvežite novom bojom, ekološke farbe na bazi vode biće dobar izbor.

Potrošni kuhinjski proizvodi kao što su plastična kesa za đubre, sunđer i folija, takođe imaju svoju alternativu.

O stvarnoj biorazgradivosti kesa koje se podvode pod taj pojam, dosta se diskutuje. Biorazgradive kese zapravo sadrže aditive koji ubrzavaju proces njenog razlaganja u mikroplastiku. U svakom slučaju, bolji izbor predstavljaju biorazgradive kese za đubre, kartonske ili one napravljene od recikliranog materijala, od običnih plastičnih kesa. Ovakve kese ipak treba da ostanu izbor samo kada je reč o odlaganju otpada, dok za odlazak u nabavku namirnica sa sobom treba da nosimo platnene torbe. Biorazgradive i kese od recikliranog materijala možete da pronađete u drogerijama i bolje snabdevenim prodavnicama u kojim svakodnevno kupujete namirnice za kuću. Osim kesa, u ovim objektima može da se pronađe i sunđer napravljen od recikliranog materijala, čiji je sastav često i agava. Kao zamena za aluminijumske i plastične jednokratne folije, koje se upotrebljavaju kao omot za hranu koja se odlaže u frižider ili zamrzivač, mogu da se koriste voštane krpice. Ukoliko su krpice pamučne i prelivene pčelinjim voskom, njihov sastav je biorazgradiv. Takođe, umesto korišćenja folije prilikom pečenja hrane, može da se koristi višekratna silikonska podloga.

Foto-ilustracija: Pixabay (TheVirtualDenise)

Hemija za održavanje higijene kuhinje, pored toga što može da izazove iritaciju kože, negativan uticaj ima i na životnu sredinu. Zbog toga, proizvođači nude sve veći izbor organskih i ekoloških sredstava za pranje sudova, održavanje radnih površina i čišćenja podova. Postoje i specijalizovani sajtovi na kojima mogu da se pronađu različita eko sredstva za higijenu kuhinje, čija se cena kreće do nekoliko stotina dinara.

Prilikom odabira bele tehnike za opremanje kuhinje, treba obratiti pažnju na energetske oznake, koje se kreću u rasponu od klase A, koja je najviša, do najniže klase G. Smanjenje potrošnje energije u ovom trenutku je jedno od najvažnijih pitanja u svetu, zbog čega bi trebalo izabrati što višu klasu bele tehnike. Ako ste se odlučili na korak zamene bele tehnike, opasno je da stara završi pored kontejnera, odnosno kasnije na deponiji, zbog čega bi trebalo da kontaktirate ljude koji se bave otkupom za reciklažu. Kao primer navešću frižider, koji se sastoji od materijala kao što su plastika, gvožđe, izolacioni materijali, sijalice, staklo, freon i drugo. Freon je veoma opasan gas koji doprinosi efektu staklene bašte, zbog čega je važno da bude pravilno uklonjen iz starog frižidera.

Ukoliko ovo nije trenutak u kojem ste spremi da odvojite novac za ekološke proizvode, postoji način kako da bez ulaganja novca, a uz ulaganje malo slobodnog vremena, ipak doprinesete zaštiti životne sredine. Razvrstavanje kuhinjskog otpada i njegovo pravilno odlaganje veoma je značajno. Deo otpada čini ambalaža koja je podogna za reciklažu i koja može da se odloži u namenske kontejnere. Kartonske kutije od jaja i staklene tegle, mogu da se odnesu na obližnju pijacu i daju prodavcima, kako bi mogli da ih ponovo iskoriste za punjenje.

O važnosti kompostiranja se komunicira sve više kroz medije i društvene mreže, zato što biootpad koji dospe na deponije stvara metan, koji ima veći negativan uticaj na klimatske promene od ugljen-dioksida. Kompostiranjem se smanjuju emisije gasova sa efektom staklene bašte, ali i obogaćuje zemljište. Biootpad čini veliki deo otpada koji stvaramo u okviru našeg doma, a jednostavne ideje i objašnjenja na koji način može da se kompostira, možete da pronađete na internetu.

Predstojeći novogodišnji i božićni praznici odličan su trenutak da sebi ili svojim najbližima poklonimo neki eko proizvod i da sa početkom Nove godine uvedemo nove navike za zeleniju planetu.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti