Niski računi za potrošnju energije u stambenom sektoru za vreme pandemije

Dušan Stojković jedan je od milion građana na Zapadnom Balkanu koji provode više vremena kod kuće zbog pandemije novog koronavirusa.

Njegov život se značajno promenio, kao i životi mnogih drugih. Tokom nestabilnog prolećnog perioda, umesto da isključuje grejanje kada članovi njegove porodice odlaze na posao i u školu, termostat je sada pojačan u hladnijim danima kada temperature padaju blizu nule. Uključeno grejanje omogućava da članovima porodice bude toplo i ugodno dok rade od kuće, kuvaju, igraju društvene igre, gledaju TV i rade domaće zadatke sa decom.

Pre nekoliko godina, život u velikoj kući u Srbiji nije uvek bio ugodan za gospodina Stojkovića i njegovu porodicu. Kada bi temperature napolju padale, njegova kuća bi brzo postajala hladna, a iznosi računa za električnu energiju bi se povećavali. Kuća je bila izložena promaji i porodica je bila zabrinuta za svoje zdravlje.

Tako je gospodin Stojković 2017. godine odlučio poboljšati energetsku efikasnost svoje kuće. Osigurao je kredit kroz EBRD-ov Program finansiranja zelene ekonomije (GEFF), kojim se putem lokalnih banka korisnicima odobravaju krediti za investicije u energetski efikasne tehnologije.

Iako ulaganje u energetski efikasne tehnologije može značajno da smanji potrošnju energije i dugoročne prateće troškove, početni ulog može da bude visok. Kako bi se vlasnicima stambenih jedinica pomoglo da investiraju u zelena rešenja, GEFF pruža tehničku pomoć i podsticaje uz podršku Evropske unije (EU), Federalnog ministarstva finansija Austrije i Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF).

Zelena rešenja štede energiju i smanjuju iznos računa

Gospodin Stojković je prozore zamenio novim PVC prozorima, kako bi količinu toplote koja se gubi sveo na minimum. Takođe je postavio termalnu izolaciju kako bi svoju kuću učinio toplom tokom zime i hladnim tokom leta.

Više od 3.700 domaćinstava širom Zapadnog Balkana donelo je slične mudre odluke da investiraju u zelene tehnologije kroz GEFF. Neka od njih su odlučila zameniti klasične sijalice LED sijalicama koje traju duže i troše i do 80 odsto manje energije. Druga domaćinstva su odlučila da postave toplotne pumpe i solarne sisteme, kako bi u potpunosti izbegla zagađujuće oblike električne energije.

“Tokom pandemije koronavirusa provodimo više vremena kod kuće. Energetski efikasne tehnologije koje smo uveli naš boravak u kući čine lakšim i udobnijim. Više ne moramo brinuti o potrošnji energije i računima”, rekao je je gospodin Stojković.

Foto: EBRD GEFF

Uticaj na račune za električnu energiju može biti značajan. Još jedan klijent, Toma Janakievski iz Severne Makedonije rekao je: “Veoma sam sretan zbog svoje nove toplotne pumpe. Temperatura u kući je stalna, a ukupan iznos računa za električnu energiju se smanjio za 50 odsto.”

Dekarbonizacija i ekološki benefiti

Svojim aktivnostima širom Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Srbije, GEFF podržava dekarbonizaciju zemalja u kojima je potrošnja energije oko 2,5 puta veća od proseka u OECD zemljama Evrope, a postizanje energetske efikasnosti ostaje glavni izazov.

Zajedno sa EU, EBRD pruža podršku Zapadnom Balkanu sarađujući sa vladama na usaglašavanju domaćih zakona i propisa o energetskoj efikasnosti kroz Regionalni program energetske efikasnosti (REEP). GEFF se implementira kroz REEP u saradnji sa Energetskom zajednicom.

Domaćinstva na Zapadnom Balkanu koriste oko 60-70 odsto energije u zgradama i zbog toga je uvođenje energetske efikasnosti u stambenim zgradama od ključnog značaja za postizanje uštede energije.

GEFF klijenti na Zapadnom Balkanu su investirali oko 19,6 miliona evra u zelena rešenja u stambenom sektoru, što je samo dio sredstava dostupnih putem 85 miliona evra vrednog GEFF programa za Zapadni Balkan. Ove investicije već doprinose uštedi energije za više od 16,3 miliona kWh i smanjenju emisija CO2 za preko 5.800 tona svake godine. To je jednako uklanjanju 3.600 automobila iz saobraćaja.

Izvor: EBRD GEFF

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti