Beli krovovi najefikasniji u borbi protiv gradskih vrućina

Foto-ilustracija: Unsplash (Benjamin Davies)

Leta iz godine u godinu postaju sve toplija, a ovaj problem posebno je izražen u urbanim sredinama gde puno betona i malo vegetacije čine da vrućine postaju nesnosne.

Dodatan problem predstavlja i prekomerna upotreba klima uređaja koji prenose toplotu iz unutrašnjosti zgrada ka spolja, a stručnjaci tvrde da u gustom centru grada mogu da povećaju temperaturu za oko jedan stepen Celzijusa.

U nastojanju da “obore” temperature za par podeoka, pojedini gradovi pribegavaju metodama kao što su ozelenjavanje krovova ili postavljanje solarnih panela. Ipak, istraživači sa Londonskog univerzitetskog koledža (UCL) tvrde da nijedno rešenje nije tako efikasno kao farbanje krovova u belo.

Iako nema sumnje da su zeleni krovovi bolji od običnih jer, između ostalog, apsorbuju padavine i poboljšavaju biodiverzitet, stručnjaci sa UCL-a tvrde da je njihov neto efekat hlađenja grada u proseku zanemarljiv.

Sa druge strane, farbanje krovova u belo ili pokrivanje reflektujućim premazom bilo bi efikasnije u hlađenju gradova kao što je London nego krovovi prekriveni vegetacijom, zelene površine na nivou ulica ili solarni paneli.

Istraživači su u studiji, objavljenoj u časopisu Geophysical Research Letters, koristili trodimenzionalni model klime Velikog Londona za testiranje efekata različitih pasivnih i aktivnih sistema upravljanja toplotom tokom dva najtoplija dana leta 2018. godine.

Pročitajte još:

Utvrđeno je da bi beli krovovi mogli da smanje temperature širom grada u proseku za oko 1,2 °C, a na nekim lokacijama i do dva stepena Celzijusa ako budu široko prihvaćeni širom Londona. Drugi sistemi, kao što su ekstenzivna vegetacija na nivou ulice ili solarni paneli, obezbedili bi manji neto efekat hlađenja, samo oko 0,3 °C u proseku, iako nude i druge prednosti za životnu sredinu.

„Sveobuhvatno smo testirali više metoda koje bi gradovi poput Londona mogli da koriste da se prilagode i ublaže temperature zagrejavanja, i otkrili da su hladni krovovi najbolji način za održavanje niskih temperatura tokom ekstremno vrućih letnjih dana. Druge metode su imale različite važne sporedne prednosti, ali nijedna nije bila u stanju da smanji spoljašnju urbanu toplotu na skoro isti nivo”, rekao je vodeći autor studije, dr Oskar Brus.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti