Koliko Mađarska ulaže u razvoj solarne energije u domaćinstvima

Foto-ilustracija: Freepik (wirestock)

Mađarska ulaže napore u razvoj zelene energije i dostizanje vodeće uloge u proizvodnji i skladištenju energije u domaćinstvima, industriji i vozilima.

Podaci pokazuju da je udeo solarne energije u proizvodnji električne energije, tokom prošle godine bio treći najveći na svetu i drugi najveći u Evropi.

Prvobitni cilj postavljen Nacionalnim energetskim i klimatskim planom za 2030. godinu, bio je dostizanje 6,5 GW solarnog kapaciteta. Međutim, ova zemlja je na proleće ove godine premašila ranije postavljen cilj, zbog čega je revizijom ovog Nacionalnog plana, cilj povećan na 12 GW. Procene su da ostvarenje ovog cilja ima veliku verovatnost da uspe.

Podaci pokazuju da je 2023. godina obeležena najvećim rastom do sada, kada se govori o solarnim elektranama ispod 50 kW.

Pročitajte još:

Posebnu pažnju, Vlada Mađarske usmerila je na porodice, odnosno instalaciju modernih solarnih sistema u domaćinstvima. Ovo se ostvaruje putem konkursa, odnosno pružanja finansijske podrške. Prvobitni budžet iznosio je 75,8 milijardi forinti (oko 200 miliona evra), ali on je ubrzo potrošen s obzirom na to da su do sada dodeljeni resursi za više od 18.000 projekata.

Zbog uspešnog odziva, privremeno se obustavlja podnošenje zahteva, a Ministarstvo energetike Mađarske, obezbediće dodatno iznos od 30 milijardi forinti (oko 80 miliona evra) koji će biti usmeren na već pristigne zahteve. Na ovaj način, umesto prvobitno planiranih oko 15.000 projekata, pomoć bi moglo da dobije više od 25.000 porodica.

Kako se navodi na sajtu Vlade Mađarske, u ovom trenutku radi više od 270.000 solarnih elektrana u domaćinstvima, sa ukupnom snagom od skoro 2.500 MW.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti