Luksuzni modeli električnih vozila na čekanju

Foto-ilustracija: Freepik (freepik)

Proizvodnja luskuznih modela električnih vozila beleži značajan pad jer primat uzimaju jeftiniji modeli koji često dolaze sa kineskog tržišta. Na udaru loše prodaje našao se model Porše Tajkan, koji zbog slabih rezultata smanjuje proizvodnju.

Kako pišu nemački mediji, fabrika u Cufenhausenu, koja proizvodi ovaj premium model, zbog pada potražnje verovatno će preći na jednu smenu, umesto dosadašnje dve.

U prvoj godini proizvodnje Porše Tajkan prodan je u 41.296 primeraka, što je najveća godišnja prodaja do sada. U 2022. godini zabeležen je pad od 16 odsto sa 34.801 prodanih vozila, a pripisan „uskim grlima u lancu snabdevanja i ograničenoj dostupnosti komponenti“.

Prošle godine Porše se oporavio i prodao 40.629 primeraka ovog modela, tokom generalno jake godine za nemačku marku.

Inače, prodaja električnih vozila u Nemačkoj je pala za 16,4 odsto u prvih šest meseci 2024. godine, do čega je verovatno dovelo ukidanje držanih subvencija za EV krajem prošle godine.

Pročitajte još:

Prosek prodaje na nivou Evropske unije, zabeležen je minus od 17 odsto. Ipak, sagledavajući efekte prodaje tokom cele godine, proizvođači su ocenili da je to bio „snažan rast”, mada ne toliko intenzivan kao 2022. godine kada je prodaja u odnosu na godinu pre porasla skoro 50 odsto.

Osim toga, kinesko tržište presušuje za Tajkan zbog sve većeg broja jeftinijih električnih vozila proizvedenih u lokalnim kineskim fabrikama.

Tajkan je takođe bio popularan izbor od kada je stigao na australijsko tržište 2021. godine, sa prodatih 531 primerkom u prvoj godini, blago je pao na 430 u 2022. godini i ponovo se popeo na 535 prodaja u 2023. godini. Od januara do juna ove godine, 163 Tajkana su prodata u Australiji, što je pad od 33,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, tokom kojeg je prodato 246 primeraka.

U prvom kvartalu ove godine prema podacima Asocijacije proizvođača vozila Evrope (ACEA), u Evropi se beleži oporavak prodaje sa 332.999 električnih vozila.

Porše Tajkan je nedavno ažuriran za modelsku godinu 2025. i ovo bi trebalo da pomogne u ublažavanju pada potražnje, jer su neki kupci možda čekali da novi model stigne. Lansiranje Makana Elektrik takođe bi trebalo da pomogne proizvođaču automobila. On je jeftiniji od Tajkana i jedno od tržišta gde bi mogao biti jako tražen navodi se Kina.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti