Evropskoj uniji potrebno više brzih punjača

Foto-ilustracija: Unsplash (Oxana Melis)

Sve više električnih automobila u Evropskoj uniji zahteva veća ulaganja u infrastrukturu za punjenje sa akcentom na brzim punjačima, poručili su iz Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA).

Na putevima EU trenutno je oko tri miliona vozila na baterije i blizu 75.000 dostupnih brzih punjača. To znači da na jedan brzi punjač dođe oko 30 električnih vozila, a kada se računaju i plug-in hibridna vozila, koja se takođe oslanjaju na istu infrastrukturu za punjenje, ovaj odnos raste na oko 52 automobila po brzom punjaču.

Zbog toga dostupnost i strateško postavljanje brzih punjača duž autoputeva postaju sve važniji u Evropskoj uniji kako vozači električnih automobila više ne bi brinuli o dometu vozila i kako bi mogli nesmetano da putuju na velike udaljenosti.

Dok neke zemlje EU napreduju kada je reč o širenju infrastrukture za punjenje, većina zaostaje. Prema podacima ACEA-e, samo Holandija, Francuska i Nemačka imaju skoro dve trećine (61 odsto) svih punjača u Evropskoj uniji, dok je druga trećina (39 odsto) raspoređena u 24 države članice.

Brzi punjači (sa kapacitetom većim od 22kW) čine samo delić ukupnog broja u EU – svaki sedmi punjač (13,5 odsto) sposoban je za brzo punjenje. Ostali su „normalni“ punjači, kapaciteta od 22 kW ili manje.

„Potrebno nam je masovno usvajanje električnih automobila na tržištu u svim zemljama EU da bismo postigli ambiciozne evropske ciljeve smanjenja CO2. Ovo se neće dogoditi bez široke dostupnosti brze i praktične infrastrukture za javno punjenje širom regiona. Brzi punjači su sastavni deo prelaska na mobilnost sa nultom emisijom“, izjavila je generalna direktorka ACEA-e, Sigrid de Vris.

Pročitajte još:

Imamo li brze punjače u Srbiji?

Značaj brzih punjača prepoznat je i u našoj zemlji, a domaća kompanija Charge&GO neumorno radi na širenju mreže punjača koji su njihovim korisnicima dostupni putem Charge&GO aplikacije.

Kompanija je nedavno u rad pustila punjač jačine 60 kilovata koji se nalazi na parkingu BIG šoping centra u Rakovici. U planu je i instalacija još nekoliko punjača koji će se nalaziti na parkinzima BIG šoping centara širom Srbije, a tu su i punjači na OMV pumpama.

Foto: Charge&GO

Na obilaznici kod Surčina dostupan je punjač snage 120  kilovata, dok se na OMV pumpi sa druge strane autoputa  nalazi elektropunjač snage 150 kilovata. Očekuje se da će do kraja godine broj punjača biti značajno uvećan, a veliki doprinos tom napretku daće upravo kompanija Charge&GO.

Kada je reč o putovanjima u inostranstvo, korisnicima aplikacije Charge&GO dostupno je više od 400.000 punjača koji su deo Hubjecta – najveće evropske e-roming mreže.

Charge&GO je prva regionalna platforma i mobilna aplikacija sa mrežom punjača koja omogućava brzo i jednostavno punjenje električnih vozila. Platforma pruža vozačima električnih vozila efikasnu uslugu punjenja, dok se svaka sesija naplaćuje automatski sa formiranog naloga.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti