Niška Toplana dobila od USAID-a opremu koja treba da smanji gubitke vode i toplote u mreži

Foto-ilustracija: Pixabay (ri)

Pred početak grejne sezone, koja u Srbiji još nije zvanično počela, tri toplane završile su projekte koje finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a Gradska toplana u Nišu dobila je sistem za monitoring i detekciju curenja u sistemu daljinskog grejanja, uz pomoć koga kažu da će moći da reaguju brzo i efikasno i smanje gubitke vode i toplote u mreži.

Tri toplane završile su prve projekte namenjene energetskoj efikasnosti u okviru USAID projekta „Bolja energija“, za koji su dobile novac i tehničku podršku, a kažu da će to doprineti i efikasnosti toplana i daljinskog grejanja u Nišu, Knjaževcu i Somboru.

U okviru Gradske toplane u Nišu završen je sistem za monitoring i detekciju curenja u sistemu daljinskog grejanja, a direktor Predrag Milačić je rekao da će nova oprema svakako smanjiti gubitke vode i toplote u mreži, jer su sada u mogućnosti da reaguju brzo i efikasno.

“Pomenute tri toplane su odabrane za ovogodišnju saradnju na osnovu evaluacije svih sistema daljinskog grejanja u Srbiji koju su projektni eksperti obavili u početkom godine, uzimajući u obzir čitav niz kriterijuma i pokazatelja. Identifikovani su projekti koji su od važnosti za funkcionalnost toplana, koji mogu da obezbede značajne uštede i koji se mogu realizovati do početka grejne sezone”, navode u saopštenju.

Osim završenih projekata, kažu da je jedan od ciljeva „Bolje energije“ i da obezbede obuku i alate za razvijanje kapaciteta energetskih menadžera, kako bi lakše analizirali potrebe opština i toplana i identifikovali potencijalne projekte energetske efikasnosti, a šef projekta Daniel Berg navodi da je zadovoljan onim što je do sada urađeno.

“Naš tim je veoma zadovoljan što je ove projekte završio u relativno kratkom vremenskom periodu. Međutim, važnije je da ćemo širom Srbije, kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou, pomoći energetskim menadžerima da razmotre investicione projekte koji imaju najviše smisla i sa finansijske i sa ekološke tačke gledišta. Projektom „Bolja enerija“ želimo da, kroz saradnju sa partnerima, ove strategije, alate i tehnike približimo što većem broju korisnika”, ističe Berg.

Inače, reč je o petogodišnjem projektu USAID-a, kojim žele da poboljšaju energetsku efikasnost u sistemima daljinskog grejanja i stambenim zgradama, ali i da podrže upotrebu obnovljivih izvora energije, sa ciljem da se smanji potrošnja energije i emisija štetnih gasova, kao i zavisnost Srbije od fosilnih goriva.

Izvor: Južne vesti

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti