Severna Makedonija – Jeftinija struja za proizvodnju životnih namirnica

Foto-ilustracija: Pixabay

Vlada Severne Makedonije donela je odluku da sva preduzeća koja proizvode osnovne životne namirnice – ulje, hleb, pekarske proizvode, brašno, mleko, mlečne proizvode i jaja imaju fiksnu cenu električne energije. 

Prema rečima Krešnika Bektešija, ministra ekonomije, cena struja za ove proizvođače biće manja od 100 evra po megavat-satu, što je duplo niže od cene na regulisanom tržištu.

Kako je rekao, ovo je jedna od mera koje je Vlada obećala kao podršku prehrambenoj industriji, a koju sprovodi Ministarstvo ekonomije, navodi se na sajtu Vlade ove zemlje.

“Zajedno sa proizvođačima prehrambenih proizvoda radimo na kreiranju mera, kako bi ublažili ekonomsku, finansijsku i energetski krizu”, kaže Bekteši.

Ministar je rekao da je ovaj predlog dostavljen privrednim komorama, a da bi subvencionisanje električne energije trebalo da traje do kraja aprila 2023. godine.

Kako je najavio Bekteši, Ministarstvo je u saradnji sa EMS-om i drugim energetskim kompanijama pripremilo slične programe podrške za osnovne i srednje škole, bolnice, javne ustanove i one bi uskoro trebale da budu usvojene.

On je dodao da će od 1. novembra početi da radi termoelektrana kako bi se obezbedilo stabilno snabdevanje električnom, a samim tim i toplotnom energijom.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti