Naše razbuđivanje, šteta za životnu sredinu!

Ukoliko svoje jutro počinjete kafom, niste jedini – skoro petina sveta uživa u ukusu ovog napitka svakog dana, što kafu čini najpopularnijim pićem na svetu, ukoliko izuzmemo vodu. Međutim, načini na koje dolazimo do svoje dnevne doze kofeina nisu uvek toliko zeleni. Ovo je nešto o čemu se kod nas malo govori, ali je u svetu odavno pokrenuta tema koja, čini se, polako, ali sigurno, dolazi do ušiju javnosti. Početkom 2016. godine u Hamburgu je zabranjena upotreba jednokratnih pakovanja kafe, kao što su čaure (pods) i kapsule (capsules), a koja su do tog trenutka predstavljala osminu kafa popijenih u Nemačkoj na dnevnom nivou, navodi BBC.

Šolja kafe
Foto-ilustracija: Unsplash (Kous9)

U periodu od 2011. do 2016. godine, stopa rasta prodaje kapsula kafe bila je 5,6 puta viša u odnosu na stopu rasta prodaje samog napitka, što znači da je broj pojedinačnih pakovanja rapidno porastao. Kao glavni razlog za uvođenje restrikcije na prodaju kapsula hamburške vlasti su navele smanjenje količine otpada, koja kod pakovanja u kojima se nalazi samo jedna doza kafe predstavlja veliki problem. Imajući u vidu da se na pakovanje 5 grama kafe, koliko je potrebno za jednu šolju, utroši 3 grama materijala, najčešće smeše aluminijuma i plastike, jasno je i zašto su se odlučili na ovakav potez.

Kapsule kafe je prilično teško reciklirati, što ostaci kafe u kapsulama nakon pripreme nimalo ne olakšavaju, a pri čemu većina potrošača nije informisana o mogućnosti reciklaže ovakve vrste pakovanja. Alternativu ovoj smeši je teško naći, pre svega zbog toga što je kafu potrebno zaštititi od direktne izloženosti kiseoniku iz vazduha, te je neophodan materijal koji će omogućiti da atmosfera azota u kojoj se kafa pakuje ostane izolovana od okoline. Međutim, različiti materijali se ispituju u cilju pronalaženja bolje opcije, pri čemu veliku podršku imaju pakovanja kompanije Philips u kojima je plastika zamenjena filter-papirom, ali i pakovanja u vidu sličnih, biorazgradivih materijala.

Glavni razlog za potragu za novim materijalima je sledeći – veliki broj ljudi u svetu do kafe dolazi upotrebom kapsula, čak se pretpostavlja da će do 2020. broj prodatih kapsula kafe na godišnjem nivou biti veći od broja prodatih kesica čaja za isto vreme! Ljudi koji koriste kapsule su na svoju mašinu u kuhinji već navikli, i bilo bi jako teško odjednom ih osloboditi te navike. Zato bi pronalazak novog pakovanja bio pozitivan rezultat kako za potrošače, tako i za planetu.

Ponovo, zašto dovodimo sebe u situaciju da moramo da rešavamo probleme koje sebi pravimo? ,,Ponekad se osetim loše što sam to ikada uradio”, govori Džon Silvan, izumitelj najpoznatijeg brenda kapsula kafe u Americi, K-Cup, zbog kojeg su izbili i protesti u SAD pod sloganom Kill the K-Cup (ubiti K-Cup).

A da li je moralo doći do toga, i koja je cena koju plaćamo u zamenu za razvoj tehnologije?

Autor: Tea Danilović

Izvor: Eko Blog

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti