Fiat na elektro-pogon inspirisan Teslom – našim naučnikom ili američkom auto-kompanijom?

Foto: Wikipedia/Norbert Aepli, Switzerland, Geneva Motor Show

„Fiatovo novo vozilo na elektro-pogon treba da zamislimo kao savremenog Teslu“, izjavio je Olivje Fransoa, direktor marketinga, „primamljivog stila, ‘neopterećujućeg’ koncepta i pojave koja čini da vozač četvorotočkaša deluje opušteno, prefinjeno i oplemenjeno.“

Iako ne verujemo da je navedenom rečenicom ciljao na svog američkog konkurenta, kompaniju Tesla u vlasništvu Ilona Maska, u ovo možemo da budemo sigurni tek nakon predstavljanja modela 500e na Ženevskom sajmu automobila 2020. godine.

Italijanski auto-proizvođač je potvrdio da će se naredna generacija Fiata 500 kretati isključivo „na struju“.

Pored električnog pogona sa baterijama, proces poboljšanja modela uključivaće i njegov redizajn. Električni 500 biće okosnica Fiatove transformacije u preduzeće s fokusom na proizvodnju malih elektromobila namenjenih gradskoj vožnji.

„Automobil će ostati veran svemu što znate o 500, ali će biti potpuno nov. Radikalno drugačiji ispod karoserije, no prepoznatljivih dimenzija i proporcija“, najavio je Fransoa.

Fiat 500 se prodaje još od 2007. godine i, uprkos tome, je i dalje tražen. U toku prethodne godine, globalnom voznom parku se pridružilo gotovo 200 hiljada ovih četvorotočkaša, što predstavlja rekord u jedanaestogodišnjem životnom veku modela.

Upravo zbog njegovog karakterističnog izgleda i izgrađene reputacije, Fiat je uveren da je iskorak u elektromobilnost izvodljiv. „Ljudi vole 500. Neki će kupiti i električnu varijantu, iako im nije neophodna. Nećemo izgubiti mušterije krećući se samo pomoću električne energije“, kazao je direktor marketinga.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti