Na hiljade povređenih i uginulih ptica selica pronađeno u Grčkoj

Nekoliko hiljada ptica selica, i to ponajviše lastavica, uginulo je ovog proleća tokom leta iz Afrike prema Evropi, upozorili su prošle nedelje grčki ornitolozi i dodali da su ptice stradale zbog izrazito nepovoljnih vremenskih prilika i jakog vetra poslednjih dana u Grčkoj.

Foto: Facebook (screenshot)

„Zbog jakih vetrova posebno na Egejskom moru, poslednja tri dana uginulo je ili je povređeno nekoliko hiljada ptica“, izjavila je za AFP Marija Ganoti iz udruženja za zaštitu divljih životinja „Anima“, a vest o ovom pomoru ptica preneo je i britanski časopis „Guardijan“. Ptice su pronađene na ulicama i balkonima Atine, na severu zemlje, kao i na ostrvima Egejskog mora i oko jezera na Peloponezu, a Grčko ornitološko društvo („Elliniki Ornithologiki Etaireia“) objavilo je velik broj fotografija stradalih ptica na društvenim mrežama. Kako se navodi u udruženju „Anima“, „noć između 5. i 6. aprila bila je katastrofalna za ptice već iscrpljene letom iznad Sahare i Sredozemnog mora, i to zbog jakih vetrova, pada temperature i kiše u nekim područjima Grčke.“

Pretpostavlja se da su južni vetrovi naveli ptice prema severnoj Africi, a potom su se suočile sa severozapadnim vetrovima na Egejskom moru i odletele prema istočnoj Grčkoj kako bi se odmorile.

U ponedjeljak 6. aprila, stanovnike istočnog dela Grčke šokirao je prizor desetina hiljada bolesnih i iscrpljenih ptica na putevima, balkonima, krovovima i svim dostupnim površinama. Čiope – vrlo slične lastavicama i najprilagođenije životu u vazduhu koje nikada ne sleću na tlo, našle su privremeno utočište na zidovima kuća ili u olucima i odvodima kišnice. Muholovke su se sklonile u parkovima i vrtovima Atine i drugih gradova. Ovakvi prizori su zabeleženi širom istočne Grčke, od Krita na jugu do Makedonije na severu.

Jugoistočni deo Evrope i Grčka nalaze se na ruti nekoliko stotina hiljada ptica selica, izvestio je AFP, a prema britanskom Kraljevskom društvu za zaštitu ptica olujno vreme predstavlja jednu od glavnih opasnosti. Nažalost, tokom migracija ptica uvek se mogu očekivati smrtni slučajevi, no ptice su se do određene mere prilagodile i nepovoljnim vremenskim prilikama, objasnilo je Grčko ornitološko društvo.

Međutim, ova specifična vremenska kombinacija bila je bez presedana i celu populaciju ptica je dovela do granica izdržljivosti“, tvrde u „Animi“. „Ako još uzmemo u obzir sve teškoće koje im ljudska aktivnost donosi tokom njihovog putovanja – gubitak staništa, ilegalni lov i dr, ovi bi gubici mogli biti pogubni.“

Foto: Facebook (screenshot)

Udruženje „Anima“ pozvalo je zabrinute ljubitelje ptica da ne prilaze i ne hrane ptice koje se odmaraju, ali da svakako pokušaju da ih zaštitite od automobila i mačaka, te da nazovu centar za divlje životinje ako pronađu ptice kojima je potrebna pomoć.

Kako navodi portal „Greek Reporter“, zbog posebno loših vremenskih prilika najviše su stradale lastavice, inače najpopularnije ptice u Grčkoj. Njihov dolazak najavljuje proleće, a ove male ptice svake godine ponavljaju neverovatan podvig prelazeći velike udaljenosti. „Ove ptice dnevno prelete i do 350 kilometara, pri čemu im na njihovom putovanju znatno pomaže stabilno vreme podižući ih još više u nebo“, objasnio je vanredni profesor na Odeljenju za šumarstvo i zaštitu okoline na Univerzitetu u Solunu Dimitris Bakaloudis. „Zimske mesece provode u Africi, na području južno od Sahare sve do Južne Afrike te počinju sa migracijom u talasima od početka marta na ruti dužoj od 10.000 kilometara.“

Izvor: S.F./Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti