Na 3. Međunarodnom sajmu knjiga u Andrićgradu predstavljena prirodna baština Srbije

 

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije
Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Na poziv organizatora 3. Međunarodnog sajma knjiga u Andrićgradu, Zavod za zaštitu prirode Srbije predstavio je svoju izdavačku delatnost i opus izdanja iz oblasti zaštite prirode.

Zavod za zaštitu prirode Srbije kao jedan od više od 20 učesnika, predstavnika izdavačkih kuća iz Srbije i Republike Srpske, jedini je na svom štandu prikazao izdanja kojima se predstavlja prirodna baština.

Posetioci sajma imali su priliku da na štandu Zavoda upoznaju vrednosti i značaj prirode u Srbiji, preko izloženih publikacija i kroz razgovor sa saradnicima Zavoda.

Tokom trajanja manifestacije, Zavod je predstavio edicije svojih izdanja: monografije o zaštićenim područjima: „Zaštićena područja Srbije“, „Park prirode Šargan-Mokra Gora“, „Međunarodno značajna staništa za ptice u Srbiji“, „Spomenik prirode Cerjanska pećina“, zatim o zaštićenim vrstama „Beloglavi sup“, „Zaštićeni hrastovi“, „Drvenaste vrste u Nacionalnom parku Tara“, „Međunarodno značajne biljne vrste u Srbiji“, „Biodiverzitet Srbije“, crvene knjige: Crvena knjiga flore Srije, Crvena knjiga dnevnih leptira Srbije, Crvena knjiga faune I: vodozemci i Crvena knjiga faune II: gmizavci, kao i obrazovno-popularna izdanja: „Otkrivanje Tare“, „Nastavni listovi: mini ključevi za prepoznavanje vrsta – drvenaste vrste, lekovito bilje, lišajevi, gljive, životinje, ptice, vodozemci i gmizavci“, bojanku o retkim vrstama u Srbiji i set puzli sa motivima pančićevog skakavca, beloglavog supa i risa. Na štandu Zavoda bio je predstavljen i promotivni materijal – posteri: „Drveće Srbije“, „Egzote Srbije“, „Dnevni leptiri Srbije“, „Zmije Srbije“, „Pravokrilci Srbije“ i „Vilinski konjici Srbije“, časopis za decu „Sove Stare planine“ i lifleti „Mrki medved na Goliji“ i „Prolećnice Valjevskog kraja“.

Pored predstavljanja rada i izdanja u oblasti zaštite prirode predstavnici Zavoda: Vladimir Smiljanić, Zoran Stojković, Nataša Panić, Snežana Korolija i Nikola Radenković, učestvovali su u tribinama koje su organizovane u okviru Sajma.

Organizatori Sajma „Andrićgrad“ d.o.o., Andrić institut i Beogradski sajam, kroz koncept izlaganja knjiga, bogat obrazovni, stručni i umetnički program, pokrenuli su manifestaciju koja ide u pravcu da Andrićgrad postane značajno mesto kulturnih dešavanja.

Nagrade Sajma knjiga u Andrićgradu za izdavačke poduhvate, izdavačima sa teritorije Republike Srpske i Srbije, kao i specijalno priznanje Sajma, dodeljeni su na svečanoj ceremoniji zatvaranja Sajma knjiga u Andrićgradu.

Nagradu za izdavački poduhvat za Republiku Srpsku dobila je izdavačka kuća Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Istočno Sarajevo za didaktičku igru „Jedi zdravo! Bravo, bravo!“ Iz Srbije su nagradu dobile izdavačke kuće Partenon i Ars Libri, koje su zajedno objavile izabrana dela Vladete Jerotića u 16 knjiga.

Specijalno priznanje Sajma knjiga u Andrićgradu dodeljeno je izdavačkoj kući Miba buks za knjigu Georgija Ostrogorskog „Istorija Vizantije“.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti