„Mura-Drava-Dunav“, prvi Unesko rezervat biosfere koji se prostire kroz pet zemalja

Izuzetan kraj oko reka Mure, Drave i Dunava koji zauzima površinu od 930 hiljada hektara od Austrije do Srbije bi nakon potvrde Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauke i kulturu (Unesko) trebalo da postane prvi rezervat biosfere na svetu koji se prostire kroz pet zemalja. Odluka Uneska o zajedničkoj nominaciji Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije se očekuje u junu 2020. godine, saopštio je Svetski fond za prirodu.

Foto-ilustracija: Pixabay

Rad na uspostavljanju rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav“ je započeo 2011. godine kada su ministri životne sredine iz svih pet zemalja potpisali Deklaraciju o uspostavljanju prekograničnog rezervata biosfere. U periodu od 2012. do 2019. godine, zemlje su postepeno stavljale pod zaštitu svoje rečne predele, najpre Hrvatska i Mađarska (2012), a za njima i Srbija (2017), Slovenija (2018) i Austrija (2019). Zajednička nominacija, podneta krajem septembra, povezala je pet zasebnih celina u jednu jedinstvenu. Kruna zajedničke „zelene vizije“ biće proglašenje najvećeg evropskog zaštićenog lokaliteta.

Oblast odlikuje visoka biološka raznovrsnost. Među njenim stanovnicima se nalazi i čak 140 parova orla belorepana, što tzv. evropski Amazon čini staništem najveće populacije tih ptica na našem kontinentu. Prisutne su i ugrožene vrste kao što su male čigre, crne rode, vidre, dabrovi i jesetre. Prostor je bitan i za više od 250 hiljada ptica selica.

Poplavna područja štite naselja od poplava i osiguravaju pijaću vodu za gotovo 900 hiljada stanovnika. Krajolici povećavaju potencijal za razvoj održivog turizma. „U doba klimatske krize i masovnog nestanka vrsta, očuvanje naših poslednjih prirodnih bogatstava je pitanje preživljavanja. Novi rezervat prirode je značajno odstupanje od izrabljivanja prirode kroz razarajuće projekte hidroelektrana ili ekstrakcije sedimenata. Time se utire put ka održivom suživotu prirode i društva“, objasnio je Arno Mol, vođa programa u austrijskom ogranku Svetskog fonda za prirodu i dugodišnji zagovornik zaštite Mure, Drave i Dunava.

U realizaciju projekata na potezu od Austrije do Srbije se trenutno ulaže oko 14 miliona evra, a jedan od njih je i biciklistička ruta „Evropski Amazon“.

Sastavni deo rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav“ je i naš rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ koji se pruža na teritoriji grada Sombora i četiri opštine – Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti