Manje struje za više sreće

Foto-ilustracija: Unsplash (Chromatograph)

Ima li dosadnijih ljudi od onih koji idu za vama i gase svetla ili televizor koji „niko ne gleda“? Ipak, imajući na umu trenutnu energetsku i hroničnu klimatsku krizu, ispostavlja se da su ovi gnjavatori zapravo racionalne i odgovorne individue. Svi treba da razmislimo na koji način možemo da uštedimo koji kilovat električne energije u svom domu, a rešenja su obično jednostavna i, osim malih promena navika, ne zahtevaju dodatna ulaganja.

Hlađenje

Krenimo od klima uređaja koji u ovim letnjim mesecima rade punom parom i vrte brojilo kao čigru. Jeste da su klima na 18 stepeni, orošeno pivce i možda Netfliks preduslovi za idilično letnje popodne, ali nemojte da vaše uživanje bude kratkog dana pa da vam i leti stigne „zimski“ račun za struju.

Prema podacima EPS-a, jedan sat rada „dvanaestice“ troši oko 40 kWh električne energije, a ako vam klima radi 10 sati, to vas na mesečnom nivou može koštati do 7.680 dinara!

Malo ko je u prilici da plaća ovoliku sumu za samo jedan uređaj, a srećom, postoje načini kako da efikasno koristite klima uređaj i sebe spasite od vrućine i tankog novčanika.

Recimo, stručnjaci savetuju da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne bi trebalo da bude veća od osam stepeni Celzijusa – savet kojeg se mnogi ne pridržavaju. Bespotrebno pojačana klima, osim što „nabija“ račun za struju, može nepovoljno uticati na naše zdravlje, pa ni prehlade u ovo doba godine nisu retkost.

Naravno, tu su i tradicionalne metode poput navlačenja roletni, luftiranja stana noću i minimalna upotreba šporeta koje, u paketu sa ekonomičnom upotrebom klime, daju sjajan rezultat.

Energetski neefikasni uređaji

Iako ste možda emotivno vezani za taj bakin šporet iz 1986. godine, ipak je vreme da razmislite o kupovini nekog efikasnijeg uređaja.

Stari šporeti, frižideri, zamrzivači, veš mašine i drugo električno pokućstvo kome je garancija odavno istekla, troše u proseku četiri puta više električne energije nego sertifikovani energetski efikasni uređaji kakvi se danas mogu naći na tržištu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jesse K)

Znam da sam na početku bloga rekla da vam ušteda električne energije neće zahtevati dodatne troškove, ali ako već planirate da se ponovite, energetski efikasna bela tehnika je najbolji izbor.

Pametno perite

Belo sa belim, šareno sa šarenim, nežno sa nežnim– zasebno pranje različitih vrsta garderobe često rezultuje polu-praznom veš mašinom (barem u mom slučaju). Veći broj ciklusa pranja godišnje znači i veće račune za struju, a jednostavan način da ovo predupredite jeste da napunite bubanj do maksimuma koji vaša mašina dozvoljava.

Slično važi i za mašine za pranje posuđa – samo napunjena mašina je dobro iskorišćena mašina!

Moglo bi se još štošta reći o efikasnim metodama za uštedu struje, a neke su odavno ustaljene u našem narodu poput korišćenja „jeftine struje“. Prostora za uštedu je puno, a da bismo efikasno smanjili potrošnju električne energije u svom domu, neophodno je da budemo domišljati, istrajni i, što je najvažnije, svesni da štednjom ne činimo uslugu samo sebi, već i svojim sugrađanima, svojoj zemlji koja je uzdrmana energetskom krizom i, naposletku, čitavoj planeti.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti