Litijum ponovo uzburkao strasti u Gornjem Jadru – ko će popustiti

Foto-ilustracija: Pixabay

Posle gotovo dve decenije razvoja, projekat „Jadar“ za Srbiju tehnički i pravno više ne postoji. Ipak, na mestu gde su otkrivene zalihe litijuma dovoljne za proizvodnju milion električnih automobila godišnje, u Gornjem Jadru, i dalje se polemiše – za i protiv rudnika.

,,Mi smatramo da je budućnost sveta voda, vazduh, hrana, ko to bude imao biće bogat. Glavni problemi oko rudaranja litijuma u dolini Jadra jesu mnoge nepoznanice“, kaže Zlatko Kokanović iz Udruženja „Ne damo Jadar“.

Milan Žikić, savetnik za lokalne komunikacije Projekta „Jadar“, navodi da su nekoliko puta ponovili i javno se izjasnili da projekat može bezbedno i održivo da se ostvari u Srbiji.

,,Imamo sva projektna rešenja kojima možemo da dokažemo“, rekao je Žikić.

Za potrebe rudnika koji je trebalo da zauzima 387 hektara, kompanija je već otkupila 51 domaćinstvo od 52. Doborovoljno je preseljeno više od stotinu pedeset ljudi.

,,Prodali smo 51 ar zemlje, više ne mogu da radim i zato smo odlučili da odemo“, kaže Dobrina Filipović iz Brezjaka.

Zvonko Kokanović iz Nedeljica ističe da njegovo imanje nije na prodaju, jer od njega živi i izdržava porodicu.

Pročitajte još:

Moguće posledice po životnu sredinu

Podzemna eksploatacija litijuma ne znači da bi meštani morali da prestanu da se bave poljoprivredom, tvrde u „Rio Tintu“. Kakav bi bio kvalitet tih proizvoda i posledice po životnu sredinu – to je ono što brine mnoge stanovnike Gornjeg Jadra.

Foto-ilustracija: Pixabay

,,Smatram da rudnik bi mnogo doprineo ovom kraju. Ako se otvori rudnik on se ne može otvoriti kaubojski, on se mora otvoriti uz poštovanje nekih normi“, kaže Dragan Tomić iz Brezjaka.

Sa druge strane, njegov zemljak Nebojša Petković, ukazuje da bi to značilo devastaciju kompletnog prostora i uništavanje kulturnog nasleđa.

,,Kao lokalna samouprava podržavamo projekat koji višestruko može da doprinese razvoju ne samo Loznice, već i Zapadne Srbije, ali ćemo kao i Vlada Srbije insistirati na primeni svih neophodnih zakonskih normi“, kaže gradski menadžer Dejan Stalović.

„Rio Sava“ ne odustaje od investicije

U „Rio Savi“ kažu da poštuju zakone Srbije, ali od investicije vredne 2,5 milijardi evra ne odustaju.

,,Ono što smo mi do sada uspeli da zaključimo jeste da svi negativni uticaji ili svi potencijalni uticaji uopšte na životnu sredinu ili zdravlje ljudi mogu biti ili neutralisani ili umanjeni“, kaže Milan Žikić, savetnik za loklane komunikacije projekta „Jadar“.

U projekat „Jadar“ do sada je uloženo skoro 500 miliona dolara. I u drugim evropskim zemljama se istražuje litijum, ali gotovo svuda ti projekti nailaze na otpor.

Trenutno se litijum eksploatiše samo u jednom starom rudniku u Portugaliji, a Nemačka se priprema za njegovo odvajanje iz termalnih voda.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti