Leskovac ostaje bez centra za preradu medicinskog otpada

medicinski otpadLeskovački Zavod za javno zdravlje obustaviće preradu medicinskog otpada s obzirom da više nema finansijskih sredstava za ovakvu reciklažu.

Ovaj Zavod je jedina ustanova koja poseduje licencu za upravljanje otpadom u Jablaničkom okrugu.

Do sada je poslovao zahvaljujući trogodišnjim donatorskim ciklusima Evropske unije, ali pošto su oni završeni, godišnje račune od 2,5 miliona dinara neće imati ko da finansira.

Predstavnici ove ustanove istakli su da su tražili pomoć od drugih institucija, čak i od zdravstvenih ustanova čiji otpad prerađuju, ali niko nije hteo da potpiše ugovor o plaćanju troškova reciklaže. Takođe su izjavili da Republički fond za zdravstveno osiguranje plaća samo troškove energenata zbog smanjenja budžeta, a ako uskoro ne bude doneta odluka da ovaj fond pokriva sve troškove, reciklaža medicinskog otpada u Leskovcu će morati da se obustavi.

Zavod za javno zdravlje Leskovac godišnje prerađuje između 15 i 17 tona medicinskog otpada. Na teritoriji Jablaničkog okruga ne postoji ni jedna sanitarna deponija za odlaganje medicinskog otpada, tako da se lako može desiti da ovaj otpad završi na nekoj običnoj deponiji, ili još gore, u centru grada kao što je to bio slučaj sa Kragujevcom, Jagodinom, Novim Sadom.

U Srbiji ne postoji ni jedna spalionica medicinskog otpada. Na celoj teritoriji Srbije postoji samo 7 sanitarnih deponija, a u 2012. godini je samo 6 ustanova dobilo dozvolu za upravljanje medicinskim otpadom.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti