Ciljevi Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine za 2014. godinu

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovineU prostorijama Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine, juče je održana konferencija na kojoj se govorilo o ciljevima Sekretarijata za 2014. godinu.

Kao jedan od primarnih ciljeva istaknuto je smanjenje energetske zavisnosti AP Vojvodine. To će se postići većim korišćenjem energije iz obnovljivih izvora, odnosno zamenom fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije. Takođe, neophodno je obezbediti da budžetske ustanove izvrše zamenu kotlova na fosilna goriva kotlovima na agropelet, ali i da se motivišu privredna društva i građani za korišćenje toplotne energije dobijene iz ovog domaćeg resursa, izjavila je gospođa Nataša Pavićević Bajić.

Očekuje se i izvoz ove sirovine; do 5. marta bi Republika Srbija trebalo da dobije izvozni broj za agropelet što će doprineti jačanju domaćeg tržišta.

Na konferenciji je istaknuto i da je oko četrdeset kompanija iz Štajerske zainteresovano da investira u domaću privredu, nakon protokola koji je potpisan u oktobru prošle godine sa Štajerskom i posete ovoj austrijskoj pokrajini.

Govorilo se i o izgradnji javnih skladišta za biomasu, bušenju novih geotermalnih bušotina, ali i ciljevima Evropske unije o smanjenju emisije ugljen dioksida do 2030. godine za 40 odsto u odnosu na 1990. godinu.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti