Lažna reciklažna industrija u UK – plastika se ne reciklira, već baca u reke i okeane

Recikleri plastike iz Ujedinjenog Kraljevstva suočavaju se sa optužbama o zloupotrebama i prevarama u okviru izvoznog postupka otpada, izveštava onlajn izdanje britanskog časopisa Gardijan.

Agencija za zaštitu životne sredine osnovala je tim istražitelja u cilju raskrinkavanja žalbi o prisustvu organizovanog kriminala u reciklažnom sistemu. Prema podacima ove agencije, u poslednja tri meseca suspendovano je ili oduzeto čak šest licenci za izvoz plastičnog otpada.

Foto-ilustracija: Pixabay

Istražitelji su zaduženi da potvrde ili opovrgnu sledeće navode:

  • Izvoznici lažno potražuju nadoknade za 10 hiljada tona plastičnog otpada koje ne postoje
  • Smeće se ne reciklira, već biva ispušteno u rečne tokove i okeane
  • Nelegalne pošiljke otpadaka preko Holandije bivaju isporučene na Daleki istok
  • Reciklerima iz UK s nizom prekršaja u oblasti izvoza kontamiranog otpada dozvoljen je nastavak poslovanja.

U toku prošle godine građani i preduzeća sa ostrva odbacili su 11 miliona tona plastičnog pakovanja, od čega je izvezeno dve trećine ukupne vrednosti od oko 56 miliona evra.

Izvoznici zarađuju milione izdavajući trgovcima i proizvođačima dokaze o kretanju otpada po ceni koja trenutno iznosi 70 evra po toni. Sistem se oslanja na kompanije-izvoznice koje same objavljuju stanje izvoza, ali je nedavno otkriveno da između njihovih podataka i podataka kojim raspolažu carinske službe postoje odstupanja.

„Od izvoznika se ne zahteva da pruže pokriće za količine otpada za koje tvrde da su napustile zemlju njihovim posredovanjem. Sve sami prijavljuju. Na ovaj način ustrojen sistem, zbog lakoće zarade, pruža plodno tle za razvoj organizovanog kriminala. Varanje je jednostavno. A do sada je bilo i bezbedno! Na kraju krajeva, ko će dovoditi u pitanje namere reciklera? Oni su dobri momci! Spašavaju našu planetu. Trebalo bi da smo im zahvalni“, oštar je novinar Hari Hamburg.

Ipak, saznanja da su preduzeća koja se bave izvozom prijavila 35 135 tona smeća više nego što je zabeležila carina bacila su senku na njihovo poslovanje.

Da li su dobri momci zaista dobri, saznaće se nakon sprovedene istrage.

Jelena Kozbašić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti