Koliko su vode Evrope zagađene živom?

Foto: pixabay

Zagađenje živom i dalje je velika pretnja ljudskom zdravlju i životnoj sredini u Evropi. Zagađenje je dostiglo toliki nivo da je neophodna akcija, ne samo na evropskom kontinentu već u čitavom svetu.

To je upozorenje koje nam stiže od Evropske agencije za zaštitu životne sredine u novom izveštaju pod nazivom „Životna sredina Evrope- prioriteti za evropske i globalne akcije.“

Glavni izvor zagađenja živom jeste kontinuirano sagorevanje uglja. Ovaj teški metal u prirodi se nalazi u depozitima uglja u zemljinoj kori. Sagorevanjem, živa se oslobađa a potom biva sprana kišom u potoke, reke, jezera i mora gde se vremenom taloži. U vodi živa postaje izuzetno otrovna. Većinu apsorbuju životinje poput riba. Druge životinje i ljudi konzumiraju ribu zatrovanu živom i tako sebe nevoljno izlažu riziku od trovanja živom što može dovesti do opakih kognitivnih i neuroloških problema, naročito kod dece.

Upotreba žive u proizvodima i industrijalnim procesima je zabranjena u EU, no, elektrane na ugalj i dalje ispuštaju velike količine ovog toksičnog elementa u vazduh. Prema najsvežijim podacima, više od 1/3 vodenih površina u EU ima nivoe žive veće nego što je bezbedno.
Jednom kada uđe u životnu sredinu živa ostaje tu hiljadama godina, zagađujući vazduh, zemljište i vodu.

“Trenutni nivoi žive u atmosferi su i do 500% veći od prirodnih. U okeanima, koncentracije su oko 200% veće od prirodnih,” rekli su iz agencije. “Trenutne emisije žive u Evropi su ograničene samo na sagorevanje čvrstih goriva poput uglja, lignita i drveta ali globalno, emisije su dosta veće zbog drugih izvora poput rudnika zlata i inustrijalnih procesa.”

Ono što je zastrašujuće je činjenica da ni momentalne svetske akcije ne bi dovele do smanjenja koncentracije žive na one iz preindustrijskog vremena. Zbog toga je neverovatno bitno da se poštuju propisi vezani za bebednost hrane i da se minimalizuje izloženost ovom elementu.

Takođe, u izveštaju se potrošači opominju da bi trebalo bezbedno odložiti sve ono što sadrži živu u sebi, tj. sijalice i baterije pre svega.

Milan Zlatanović

Izvor: sustainability-times

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti