Koje zemlje su dale 200 miliona dolara za klimatski fond?

Foto-ilustracija: Freepik (freepik)

Konferencija COP28, tačnije Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama 2023. održava se u Dubaiju do 12. decembra, i označava značajan skup vezan za globalne debate i odluke o klimi. Konferecija okuplja svetske lidere, stručnjake za životnu sredinu i aktiviste kako bi se pozabavili hitnim izazovima koje postavljaju klimatske promene. Očekuje se da će konferencija privući oko 70.000 učesnika, uključujući šefove država, premijere i uticajne ličnosti iz različitih sektora.

Nemačka i Ujedinjeni Arapski Emirati zajednički su obećali 200 miliona dolara za podršku zemljama koje su ozbiljno pogođene klimatskim promenama, kako je otkriveno na otvaranju klimatskog samita COP28 u Dubaiju. Najava da će obe države dati po 100 miliona dolara, objavljena je prvog dana samita,  sa ciljem da pomognu nacijama koje su najranjivije na efekte klimatskih promena, poput ostrvskih država. Ovaj potez je značajan jer je deo finansiranja fonda za gubitke i štete, koji je uspostavljen tokom pregovora COP27 u Egiptu prošle godine, prenosi agencija DPA.

Pročitajte još:

Kada govorimo o ostrvskim zemljama, one su izuzetno pogođene klimatskim promenama zbog njihove ranjivosti na porast nivoa mora, koji dovodi do poplava i erozije obale. Takođe su često na udaru ekstremnih vremenskih uslova poput uragana i tajfuna. Nedavno smo pisali da Fidži čak pati i zbog količine otpada koja vodom dospe do zemlje. Ove zemlje se oslanjaju na prirodne resurse poput ribarstva i turizma, koji su direktno ugroženi promenama u ekosistemima, kao i promenama vremena i padavinskim obrascima što utiče na privredu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Benjamin Blattler)

Svenja Šulce, nemačka ministarka razvoja, zalagala se za šire učešće u ovoj inicijativi, pozivajući nacije poput Kine i drugih ekonomija u usponu da se ugledaju na primer UAE i daju doprinos novom fondu. Ona je naglasila ulogu zemalja sa visokim emisijama CO2 i finansijskim mogućnostima, kao što su zalivske države, u podršci manje bogatim nacijama koje se suočavaju sa štetama uzrokovanim klimom.

Ovom prilikom, bilo je reči i o tome kako Velika Britanija, Sjedinjene Države i Japan takođe ispunjavaju male finansijske obaveze.

Svetska meteorološka organizacija je izvestila o zabrinjavajućem porastu srednje globalne temperature, zajedno sa alarmantnim nivoima gasova staklene bašte i porastom nivoa mora. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je u svom obraćanju istakao ozbiljnost trenutne klimatske krize, navodeći različite ekološke katastrofe kojima su svedoci širom sveta.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti