Evropski parlament usvojio novi cilj za smanjenje emisija staklene bašte

Photo-illustration: Unsplash (Roman Synkevych)

Evropski parlament usvojio je reviziju Uredbe o korišćenju zemljišta, premaneni zemljišta i šumarstvu sa ciljem da se do 2030. godine smanje emisije staklene bašte u EU za 57 odsto u poređenju sa 1990. godinom, a da do 2050. Evropa postane prvi klimatski neutralni kontinent, kao i da se poboljša biodiverzitet u skladu sa evropskim zelenim planom.

Prethodno postavljen cilj bio je da se do 2030. neto emisije staklene bašte iz ovih sektora smanje za 55 odsto. Novi cilj, koji podrazumeva 57 odsto, postavljen je na 310 miliona tona ekvivalenta CO2, što je približno 15 odsto više od trenutnog nivoa, navodi se na sajtu Evropskog parmalenta.

Kako se navodi, sve države članice imaće obavezujuće nacionalne ciljeve za 2030. za emisije gasova staklene bašte i uklanjanje iz sektora korišćenja zemljišta, konverzije zemljišta i šumarstva, utvrđene na osnovu nedavnih nivoa uklanjanja i potencijala za dodatno uklanjanje. Do 2025. godine primenjivaće se postojeća pravila prema kojima zemlje članice moraju da obezbede da emisije iz sektora korišćenja zemljišta, konverzije zemljišta i šumarstva ne prelaze količine koje su uklonjene. Od 2026. godine, države članice će umesto obavezujućih godišnjih ciljeva imati četvorogodišnji budžet za period 2026-2029.

Pročitajte još:

Države članice moći će da kupuju ili prodaju kredite za ukljanjanje u okviru ove Uredbe i Uredbe o raspodeli terete, kako bi postigle svoje ciljeve. Biće uspostavljen i mehanizam kako bi se osiguralo da države članice dobijaju naknadu u slučaju prirodnih katastrofa poput šumskih požara.

Države članice će morati da preduzmu korektivne mere ukoliko se pokaže da njihov napredak nije dovoljan, a biće uvedene i kazne na prekršaje.

Kako bi se osiguralo postizanje cilja EU, Komisija će podneti izveštaj o napretku najmasnije šest meseci posle prvog globalnog pregleda stanja dogovorenog u okviru Pariskog sporazuma. Ukoliko bude potrebno, uz izveštaj će biti predloženi i zakonski predlozi.

Savet treba još da formalno odobri tekst, koji će potom biti objavljen u Službenom listu Evropske unije i stupiti na snagu 20 dana kasnije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti