EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI U EU INFO CENTRU: Uspostavljanje urbane mobilnosti moguće i u Srbiji

Foto: Facebook / EU Info

U okviru Evropske nedelje mobilnosti, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, EU info centar i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO),  u utorak, 19. septembra, organizovali su konferenciju „Deljenjem dobijamo više – Primeri dobre prakse i koristi koje od učešća u Evropskoj nedelji mobilnosti imaju srpski gradovi i opštine“, u EU info centru.

Evropska nedelja mobilnosti je manifestacija koja se od 2002. godine održava širom Evrope, i predstavlja kampanju koja promoviše razvoj eko-mobilnosti, kojoj se u procesu pridruživanja Evropskoj uniji priključila i Republika Srbija. Kampanji se iz godine u godinu takođe priključuju gradovi i opštine iz Srbije, organizovanjem različitih manifestacija, čiji je osnovni cilj promovisanje prevoza koji su alternativa korišćenju personalnih automobila, poput biciklističkog saobraćaja, ali i uvođenje infrastrukture koja pogoduje biciklistima i pešacima, kao i promocija zdravijeg načina života.

Na samom početku događaja, emitovan je film o Nedelji mobilnosti u Srbiji, a zatim su kroz tri tematska panela govorili predstavnici Delegacije EU u Srbiji, Stalne konferencije gradova i opština, UNDP-a, gradskih sekretarijata za saobraćaj Beograda, Novog Sada i Kruševca, kao i predstavnici startapova „Ono bikes“ i „CarGo“, čije se delatnosti odnose na spomenuti sektor.

 – Cilj organizovanja ovakvih događaja je kreiranje politika, podsticanje lokalnih samouprava da usvoje primere dobre prakse iz regiona sa razvijenijom urbanom mobilnošću, kao i podsticanje saradnje sa ostalim zemljama zapadnog Balkana u ovoj oblasti. Saradnja sa Slovenijom u ovom pogledu već je ostvarena, a velika podrška stiže iz međunarodnih organizacija poput UNDP-a, koji u Srbiji sprovode niz projekata, usmerenih na smanjenje emisija CO2, kroz različite mehanizme podrške zelenim vidovima transporta – rekao je Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO).

Foto: Facebook / EU Info

Žarko Petrović, portfolio menadžer UNDP-a podsetio je prisutne kako je u Republici Srbiji već sprovedeno više projekata koji postiču inovacije u oblasti održivog transporta, da je jedan takav – Climate Smart Urban Development Challenge – u toku, i dodao da je kancelarija UNDP-a svakako raspoložena da ponudi različite vidove podrške mladim ljudima, koji žele da se priključe razvoju ove oblasti kod nas, i doprinesu kroz ideje za adaptaciju i implementaciju uspešnih strategija iz razvijenijih zemalja Evrope.

Novi Sad već ima uspostavljen sistem javnog iznajmljivanja bicikala, i verovatno je šampion naše zemlje u korišćenju bicikala, a primer iz Kruševca, koji je prvi grad sa formiranim strateškim dokumentom o održivom saobraćaju – Planom održive urbane mobilnosti (POUM) kod nas, pokazuje da je ovaj razvoj moguć i itekako poželjan i u manjim  gradovima i lokalnim samoupravama.

– U Beogradu je u planu projekat „Beograd biciklom“, koji podrazumeva uspostavljanje biciklističke mreže od 120 km, od čega će 90 km zauzimati postojeće saobraćajnice, a biće izgrađeno i 30 km novih – rekli su iz Gradskog sekretarijata za saobraćaj grada Beograda.

Moderator događaja bio je Danilo Ćurčić, UG “Bajsologija”, član TimEvropa Srbija.

– Kao prvi prioritet, grad Beograd ulaže napore da poveća udeo biciklističkog saobraćaja u svakodnevnom saobraćaju, sa sadašnjih 1 procenat na 10 odsto u narednih deset godina, što se sporvodi kroz izgradnju biciklističke infrastrukure, kroz uvođenje sistema javnih bicikala, ugradnju profila za parkiranje bicikala, edukaciju i različite kampanje – rekao je za Energetski portal Ognjen Todorović iz Gradskog sekretarijata za saobraćaj Grada Beograda.

M. N.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti