Energentika kao sistem spojenih sudova – prelivanje cena i strah od sledeće zime

Foto-ilustracija: Pixabay (stevepb)

Rat u Ukrajini korenito je promenio svetsko energetsko tržište. Analize upozoravaju – 2023. biće teža od prošle. Lider za energetiku u Dilojtu Željko Marković kaže da moramo biti spremni za najgori scenario, a neka bude kao i ove zime, nemamo ništa protiv.

Direktna posledica rusko-ukrajinskog sukoba je – svetska energetska kriza. Najviše trpi evropsko energetsko tržište jer je zavisilo od ruskog gasa i nafte. 2022. ostaće ubeležena i po rekordnim cenama svih energenta. Dugoročno gledano – stručne analize ukazuju na neizvesnost snabdevanja gasom i strujom i to, pre svega, evropskih potrošača.

Lider za energetiku u Dilojtu Željko Marković rekao je da su procene pre zimske sezone  pokazivale da će biti problema sa snabdevanjem električnom energijom u zemljama poput Francuiske, ali je taj scenario izbegnuto zbog toplog vremena.

Evropska unija tvrdi da je zavisnost od ruskog gasa uspela sa 40 posto da smanji na devet posto.

Pročitajte još:

Marković kaže da je neki deo isporuka iz Rusije nadomešten tečnim gasom iz Amerike, ali da i dalje postoji veliki rizik od nestašica.

Foto-ilustracija: Unsplash (Bence Balla-Schottner)

,,Napravljene su uštede tokom zime zahvaljajući toploj zimi. Napravljene su uštede. Finska je uštedela čak 48 odsto, to je bilo i zbog visokih cena ali i zbog toplog vremena“, kaže Marković.

Brisel je uveo oštre energetske sankcije – prvo embargo na ruski ugalj, zatim naftu i derivate i ograničio cene. Ipak, još nema embarga na ruski gas, samo je ograničena cena i prošle nedelje se odustalo od embarga na nuklernu rusku energiju.

Marković kaže da se sankcije uvode gde mogu da se zamene drugim izvorima, a i dalje nisu uvedene sankcije na gas.

,,Cene svih energenata prošle godine dostigle su istorijske maksimume. Povećanje cena se preliva i sa jednih na druge energente. Električna energija se koristi u proizvodnji peleta pa je logično da ako poskupi struja da će poskupeti i pelet„, napomenuo je lider za energetiku u Dilojtu.

Prema njegovim rečima, kada smo izašli iz prošle zime imali smo nezapamćenu sušu, cena je na visokom nivou i tokom leta, došlo je do značajnog smanjenja potrošnje i to je oborilo cenu električne energiju.

Ipak „Međunarodna agencija za energetiku“ pre neki dan je upozorila na nestašice energenata sledeće zime.

,,Ovo je dato pod pretpostavkom da neće biti isporuka gasa iz Rusije i da će biti hladnija zima od ove. Sada se gleda kako bi se to nadomestilo. Ali teška je situcija. Mi moramo biti spremni za najgori scenario, a neka bude kao i ove zime, nemamo ništa protiv“, kaže Marković.

Kada je reč o Srbiji, kaže da je priprema rađena, imali smo pored skladišta u Banatskom dvoru i skladište u Mađarskoj, a bilo je ušteda i električne energije, a pored toga i vreme je doprinelo.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti