Izgradnjom naftovoda između Srbije i Mađarske do sigurnog snabdevanja naftom

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa v.d. direktora Transnafte a.d. Pančevo Bogdanom Kuzmanovićem o pripremi izgradnje novog naftovoda između Srbije i Mađarske kojim će se diverzifikovati snabdevanje naftom.

Ministarka Đedović podsetila je na to da je tokom susreta sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom iskazana podrška realizaciji ovog projekta, kao i da će Transnafta početi razgovore sa mađarskom kompanijom o tehničkim detaljima.

Realizacijom ovog projekta obezbedila bi se diverzifikacija snabdevanja sirovom naftom, objašnjava ministarka i dodaje da bi se time povećala i sigurnost snabdevanja Rafinerije nafte Pančevo.

Pročitajte još:

Kako navodi, smanjili bi se i ukupni troškovi transporta sirove nafte u odnosu na transport do Omišlja, a zatim naftovodom do granice sa Srbijom.

Trasa novog naftovoda od Alđe do Novog Sada bila bi duga 128 kilometara, pri čemu je procenjena vrednost investicije izgradnje naftovoda na teritoriji Srbije 100 miliona evra, a investitor sa srpske strane bila bi Transnafta.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti