Dvojicu berača pečuraka oko Černobilja, srećom, na vreme uhapsila policija

Foto-ilustracija: Pixabay

Ukrajinska granična policija uhapsila je dvojicu zemljaka koji su odlučili da u zaštićenoj zoni oko Černobilja beru pečurke, navodno za ličnu upotrebu.

Pravilo da se ne prelazi granica zaštićene zone u radijusu od 30 kilometara oko nuklearne elektrane Černobilj i danas se poštuje što iz straha od radijacije, što od ukrajinske državne granične službe koja nadzire granicu zaštićene zone.

Ipak postoje ljudi koji se oglušuju o apele vlasti, iako se zna da je radijacija u delovima obraslim vegetacijom značajno veća. Tako su dvojica Ukrajinaca, navodno za ličnu upotrebu, unutar zabranjene zone nabrali 40 kilograma pečuraka i završili u pritvoru.

Iznošenje predmeta, flore i faune iz zaštićene zone je strogo zabranjeno, jer bi upotreba u ishrani bilo čega što je izraslo na tlu zagađenom posle havarije u nuklearnoj elektrani 1986. godine moglo izazvati smrtne posledice. U Češkoj se, na primer, i dalje upozoravaju stanovnici da divlje svinje koje migriraju iz tih oblasti ne treba koristiti u ishrani zbog kontaminiranosti.

Ulazak u zonu strogo kontrolišu ukrajinske vlasti i nezakonito je prelaziti granicu zaštićene zone od 2.600 kvadratnih kilometara bez dozvole. Prema ukrajinskom zakonu, za kršenje ove zabrane zaprećena kazna se kreće od novčane do tri godine zatvora.

Foto-ilustracija: Pixabay

Zaštićena zona uspostavljena je ubrzo nakon eksplozije u elektrani Černobilj i evakuisano je stanovništvo iz okolnih oblasti u radijusu od deset kilometara, no ubrzo je prošireno na 30 kilometara, pošto su sovjetski zvaničnici počeli da uviđaju svu težinu katastrofe.

Tokom godina područje zaštićene zone je menjano, ali se i dalje proteže na 2.600 kvadratnih kilometara prostora oko Pripjata koje je uglavnom nenaseljeno. U susednoj Belorusiji takođe još uvek postoji deo zaštićene zone u koju je zbog radijacije zabranjen pristup.

Radijacija je dosta opala na ovoj teritoriji, mada je u okolini same elektrane na približno istom nivou kao i u vreme odmah posle nesreće 1986. godine. Naučnici smatraju da Pripjat i njegova okolina neće biti bezbedni za ljude bar još nekoliko vekova.

Prošlog meseca naučnici sa britanskog Univerziteta u Bristolu poslali su robota-psa u zaštićenu zonu da izmeri nivo zračenja kako bi izradili tri-de mape radioktivnosti na tom području.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti