Zbog koronavirusa Danci planiraju da istrebe celokupnu populaciju kuna

Foto-ilustracija: Pixabay

Kako prenosi portal Nova Ekonomija, u Danskoj trenutno ima više od 17 milion kuna, a na do nemile odluke je došlo nakon što je na farmama gde se ove životinje uzgajaju, otkrivena mutirana verzija koronavirusa koja može da se proširi na ljude.

Premijerka Danske Mete Fredriksen je na konferenciji za novinare citirala izveštaj, u kom se navodi da je utvrđeno da mutirani virus slabi sposobnost tela da stvara antitela, što potencijalno čini neefikasnim vakcine koje su trenutno u razvoju.

Danska vlada saopštila je i da je mutirani virus sa kuna prešao na ljude i da je njime do sada zaraženo 12 osoba.

Nalazi, koji su podeljeni sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti, zasnovani su na laboratorijskim testovima Državnog instituta za serum, danskog nadležnog zdravstvenog organa koji se bavi zaraznim bolestima.

Danska je najveći svetski proizvođač krzna od nerca, a izvoz krzna kuna čini oko 1 odsto celokupnog Danskog BDP-a.

Premijerka Frederiksen opisala je stanje kao „vrlo, vrlo ozbiljno“.

„Imamo veliku odgovornost prema sopstvenom stanovništvu, ali sa mutacijom koja je sada pronađena, imamo još veću odgovornost i za ostatak sveta“, rekla je premijerka.

Treba ukloniti kune na više od 1.000 farmi, što u policiji opisuju kao „veoma veliki poduhvat koji se mora obaviti što pre“.

Španija je u julu istrebila 100.000 kuna nakon što su slučajevi otkriveni na farmi u provinciji Aragon, a desetine hiljada životinja zaklane su u Holandiji nakon izbijanja zaraze na tamošnjim farmama.

U toku su ispitivanja kako bi se otkrilo kako i zašto su kune zarazile i na koji način šire bolest.

Izvor: Nova Ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti