Dubrovnik radi na postizanju održivog turizma

Foto-ilustracija: Unsplash (Spencer Davis)

Grad Dubrovnik je započeo aktivnu drugu fazu projekta merenja održivosti destinacije, koji za gradsku upravu sprovodi Globalno veće za održivi turizam (GSTC). Izveštaj Ocene odredišta za Dubrovnik ovo telo sprovodi kroz osnovne kriterijume za održivi turizam i destinacijski menadžment utvrđenih od strane Ujedinjenih nacija, a procenjuje se kako će biti završen tokom januara 2020. Uz Plan upravljanja zaštićenom celinom spomenika grada Dubrovnika koji je takođe u fazi izrade, reč je o ključnom dokumentu koji će definisati trenutni stepen održivosti i pomoću kojih će se definisati dalji koraci u upravljanju destinacijom u cilju postizanja održivog turizma.

U Lazaretima je jučer održan inicijalni sastanak člana veća GSTC i direktora za područje Mediterana Joanisa Papasa s gradonačelnikom Grada Dubrovnika Matom Frankovićem, njegovim saradnicima i širokim krugom udela u dubrovačkom turizmu: gradskim većem, direktorima komunalnih kompanija, predstavnicima turističkih agencija, policije, zadruga i organizacija povezanih s turizmom i drugima.

Foto-ilustracija: Unsplash (Alain)

Uvodnu reč imao je gradonačelnik Franković, koji je istakao važnost održivosti turizma u kontekstu gradskog projekta „Poštujmo Grad“, koji gradska uprava sprovodi od 2017. godine. Kao ključni element upravljanja gradom i dubrovačkim turizmom istaknuo je suradnju s Lučkom upravom Dubrovnika kroz regulisanje istovremenog broja kruzera, upravljanje brojem jednodnevnih izleta u centar starog dela gradapomoću internet vaučera za autobuse i informiranje stacionarnih gostiju pomoću smart city alata. Uz predstavljanje postojećih mera, najavio je buduće poteze koji će se uvoditi postepeno, s ciljem da Dubrovnik postane još bolje mesto za život i time, posledično, i za turiste.

Foto-ilustracija: Unsplash (Li Luz)

Predstavnik GSTC-a Papas predstavio je metodologiju merenja održivosti, istakavši kako je za ovu fazu od izuzetne važnosti aktivna saradnja svih uključenih aktera u dubrovačkom turizmu. U narednih sedam dana predviđene su brojne radionice, fokus grupe i individualni intervjui, a Papas je pozvao sve zainteresovane da daju svoje komentare, ideje, sugestije i postavljaju pitanja, kao i da raspravljaju o problemima i mogućnostima. Temeljem tih konsultacija i analizom politika, GSTC će primenom propisanih kriterijuma i indikatora vrednovati trenutni uspeh cilja.

Nakon završetka analize, dubrovačkoj javnosti biće predstavljena evaluacija dosadašnjih aktivnosti, a gradska uprava dobiće konkretne praktične smernice za poboljšanje rezultata u najvažnijim područjima održivosti odredišta: destinacijski menadžment, korist za lokalno privredu, životna i kulturna dobrobit i zaštita prirode i prirodnih resursa. Pokrovitelj projekta je udruženje „Cruise Lines International Association“ (CLIA), partner Grada Dubrovnika i potpisnik Sporazuma o saradnji na očuvanju i zaštiti kulturne baštine Dubrovnika.

Grad Dubrovnik je jedna od 30 svetskih destinacija za koju će GSTC sprovesti Ocenu odredišta i jedina destinacija čije merenje sponzoriše CLIA.

Izvor: Grad Dubrovnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti