Dubrovnik – prvi grad u Hrvatskoj sa električnim sistemom zajedničkog korišćenja vozila

Foto-ilustracija: Unsplash (Spencer Davis)

Na sedam lokacija u Dubrovniku uskoro će biti raspoređeno prvih trideset vozila sistema Avant2Go. Sistem je inovativan, ali jednostavan za korištenje. Vozila se rezervišu, otključavaju i plaćaju aplikacijom sa pametnog telefona. Sistem Car sharing, koji je predstavljen danas u Lazaretima, na ekološki način će doprineti rasterećenju gradske saobraćajne infrastrukture, a građanima omogućiti korišćenje vozila bez brige kakvu nosi vlasništvo.

Car sharing je širom sveta prepoznat kao sistem korišćenja pojedinačnih vozila koji predstavlja kvalitetnu alternativu vlasništvu, a izvrsna je nadogradnja mreže javnog prevoza. Procenjuje se da jedan automobil u tom sistemu može zameniti više od deset privatnih vozila. Vrednost toga posebno dolazi do izražaja u gradovima poput Dubrovnika, u kojima je saobraćajna infrastruktura izuzetno opterećena.

„Grad Dubrovnik sistemski radi na rešavanju problema gužve u saobraćaju. U tom smislu smo pokrenuli brojne projekte, prvenstveno usmerene na naše sugrađane. Među njima je i prvi sveobuhvatni smart parking u Hrvatskoj, za šta smo ove godine nagrađeni prvom nagradom u kategoriji „Smart City“. Ovo je nastavak priče. Projekat Car sharing-a potpuno se uklopio u našu viziju razvoja grada, stoga smo i podržali njegovu implementaciju u Dubrovniku, koji ovim postaje pilot projekat i ponovo prednjači u uvođenju novih tehnologija i pametnih rešenja za podizanje nivoa standarda života svojih građana. Smatramo da će ova usluga pomoći rasterećenju saobraćajne infrastrukture i parkirališta, što nam je trenutno jedan od osnovnih fokusa, a podrazumeva i sve ostale pozitivne aspekte kojima grad teži, poput održivosti, energetske efikasnosti i očuvanja životne sredine“, poručio je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Usluga zajedničkog korišćenja vozila u Dubrovniku nosi naziv Avant2Go, a uvodi je kompanija „Avant car“, vodeći pružilac te usluge u regionu.

Elektromobilnost i zajedničko korišćenje vozila trenutno su najveći globalni trendovi u automobilskoj industriji. Verujemo da će 100 odsto električni car sharing Avant2Go odgovoriti na potrebe Dubrovčana i njihovog grada. Među glavnim prednostima sistema izdvajaju se: vožnja bez buke i emisije štetnih gasova, dostupnost usluge širokom krugu ljudi, jednostavno korišćenje usluge 24/7 putem pametnog telefona i osigurana parking mesta“, kazao je Matej Čer, osnivač kompanije Avant car.

Foto-ilustracija: Unsplash (Matias Pugliese)

Vozila će na početku biti raspoređena na sedam lokacija: na Aerodromu Dubrovnik, luci Gruž, uz žičaru koja vodi na Srđ, u Javnoj garaži, na Lapadu i na parkiralištima hotela „Rixos“ i „One Suite“.

Građani, zainteresovani za korišćenje usluge, već se sada mogu registrovati i preuzeti aplikaciju, a vozila će moći da koriste od druge polovine novembra.

Za početak, na raspolaganju će im biti trideset vozila, a flota i broj lokacija na kojima se vozila preuzimaju i vraćaju, povećavaće se u skladu s potrebama korisnika i kapacitetom parkiranja za vozila Avant2Go. Flotu čine 100 odsto električna vozila renomiranih svetskih proizvođača, a najviše ih je modela Renault ZOE. Reč je o najprodavanijem električnom vozilu u Evropi.

Car sharing je usluga namenjena stanovnicima Dubrovnika, ali i njihovim gostima. Upravo turistički gradovi sistemski moraju da rade na razvoju raznolikosti i komplementarnosti usluga mobilnosti.

„Dubrovnik je istovremeno jedan od najzahtevnijih gradova po pitanju optimizacije saobraćaja, ali i dragulj kulturne baštine. Usluge poput car sharinga zato treba da budu u službi razvoja mobilnosti, ali i da doprinose održivosti grada Dubrovnika. Ovim se projektom strateški povezuju vitalni delovi grada s najvažnijim prometnim čvorištima. To Dubrovnik još jače, i to na ekološki način povezuje s ostatkom sveta“, kazao je Vladimir Markulin, direktor kompanije „Avant car“ u Hrvatskoj.

Dodao je kako će cena usluge biti pristupačna i da će u obračun biti uključeni pređeni kilometri i dužina trajanja vožnje. Cena će zavisiti i od tipa vozila.

Sistem car sharinga korišćenje ličnog vozila čini jednostavnim i dostupnim. Ta usluga građane rasterećuje troškova kupovine, registracije, održavanja i osiguranja, gubitka vrednosti vremenom i dodatnih briga poput onih o punjenju goriva i traženju mjesta za parkiranje. Ključna prednost usluge Avant2Go je što se plaća samo stvarno korišćenje vozila.

Foto-ilustracija: Unsplash (Patricia Jekki)

Za to su građanima potrebni vozačka dozvola i pametni telefon.

Gradonačelnik Mato Franković među prvima je isprobao vožnju sistemom Avant2Go. S time su ga upoznali Matej Čer, osnivač kompanije „Avant car“, i Matija Krznar, vođa projekta Avant2Go Hrvatska. Bio je to simbolični čin uključenja car sharinga u dubrovački saobraćaj.

Izvor: Grad Dubrovnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti