Kućni test na HIV virus od reciklirane plastike mogao bi da spase milione života!

HIV virus je jedan od vodećih razloga umiranja u više od 90 odsto zemalja u razvoju. Procenjuje se da je na globalnom nivou zaraženo oko 40 miliona ljudi.

Foto: Facebook (screenshot)

Usled mnogih spoljnih faktora, mnogi zaraženi pojedinci otkrivaju oboljenje tek kada je ono u poodmaklom stadijumu, tj. kada se razvije sida. Ukoliko se prisustvo virusa u nečijem organizumu otkrije blagovremeno, postoji značajna mogućnost da pacijent doživi i do 70 godina.

Prepreka za preventivno delovanje je i nedostatak bolnica i resursa, pogotovo u ruralnim oblastima. Situacija je svake godine sve više zabrinjavajuća, ali jedan inovativni izum unosi nadu za spas miliona života.

Catch je pristupačni uređaj za testiranje na HIV virus, visoke pouzdanosti i jednostavan za korišćenje. Proračunati troškovi proizvodnje iznose oko 4,5 evra po komadu, a sprava je delimično napravljena i od reciklirane plastike. Njen idejni tvorac je dizajner iz Londona Hans Ramzan.

S obzirom na to da je infrastruktura u siromašnim zemljama sveta vrlo nerazvijena, stanovnici su nekada desetinama kilometara udaljeni od zdravstvenih centara, a Catch im omogućava da proveru svog statusa obave kod kući.

Funkcioniše po principu jednostavnog vađenja krvi u pipetu čiji se sadržaj presipa na indikator. Na njemu se nalaze dve linije – prva pokazuje da li test radi, druga da li u krvi osobe postoje tragovi HIV virusa.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti