Da li će Amerika odustati od benziskih vozila?

Foto-ilustracija: Unsplash (Jared Murray)

Vođa manjine u Senatu, gornjem domu Kongresa SAD, demokrata Čak Šumer, predložio je program od 462 milijarde dolara koji bi milione Amerikanaca podstakao da tokom naredne decenije odustanu od vozila s motorom na benzin, čiji su izduvni gasovi štetni za klimu, i da pređu na vozila sa električnim ili hibridnim pogonom.

Tim predlogom se Šumer pridružio nizu ideja za programe u hiljadama milijardi dolara koje demokrate smatraju hitnim za smanjenje zagađenja od nafte, gasa i uglja, dok ublažavanje klimatskih promena predstavlja važnu tačku pred predsedničke izbore u SAD 2020. godine.

Šumer je rekao da bi „predlog da se čisti automobili dovedu u celu Ameriku“ bio ključni deo budućeg zakona demokrata o klimi.

Državnim finansiranjem uvođenja električnih automobila „Sjedinjene Države bi predvodile svet“, rekao je on.

Po planu tog njujorškog demokrate, vlasnici automobila bi dobili hiljade dolara za zamenu klasičnih vozila električnim, hibridnim ili vodoničnim, a domaćinstva s nižim prihodima dobila bi dodatne kredite.

Uz to, pomoć od 45 milijardi dolara trebalo bi da poveća dostupnost stanica za punjenje baterija električnih automobila.

Još 17 milijardi dolara bi se dalo proizvođačima da povećaju proizvodnju električnih automobila, baterija i delova.

Sve to vodi u suprotnom smeru od predsednika Donalda Trampa koji je pokušao da pojača američku proizvodnju nafte i gasa i ukine poreske olakšice za električne automobile, koje je ismevao.

Foto-ilustracija: Unsplash (Luke Stackpoole)

Neki republikanski poslanici kredite za kupovinu električnih automobila smatraju nepravednom subvencijom jer su kupci tih savremenih vozila dobrostojeći.

Šumer tvrdi i da bi njegov plan otvorio desetine hiljada radnih mesta.

Klimatske promene postale su krupno pitanje u kampanji pred predsdničke izbore 2020. godine jer većina Amerikanaca pogoršanje vremenskih prilika povezuje s globalnim zagrevanjem.

Zahtevi za sveobuhvatnim akcijama države zbog klimatskih promena već su pomogli demokratama na izborima za  2016. godinu, a sada njihovi vodeći predsednički kandidati predlažu veliku potrošnju i ulaganja u istraživanja, kako bi SAD sasvim odbacile fosilno gorivo do sredine ovog veka.

Izvor: Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti