Cene struje ostaju iste do kraja godine, EPS menja pravila za komercijalne kupce

Foto-ilustracija: Unsplash (American Public Power Association)

Nove metodologije formiranja cena električne energije za kupce na komercijalnom snabdevanju, usvojene su od strane Skupštine Akcionarskog društva „Elektroprivreda Srbije“, sa ciljem uspostavljanja cena koje zadovoljavaju jedinstvene potrebe komercijalnih kupaca EPS-a uz održavanje finansijskog integriteta i održivosti poslovanja.

Kada je reč o promeni cena električne energije, Dušan Živković, generalni direktor „Elektroprivrede Srbije“ rekao je za RTS da tokom ovog leta imamo istorijski najveću potrošnju struje. Cene struje ostaju na ovom nivou do kraja godine sigurno i podsetio da Srbija ima najniže cene u Evropi.

„Istorijski najveća potrošnja tokom leta, jedan dan je bio i sa 108 gigavat sati dnevno, prosečne temperature su najviše od kako se meri električna energija, tako da negde naša potrošnja je podmirena, što i sopstvene proizvodnje, što i iz obezbeđivanja električne energije na tržištu“, kaže Živković.

Nova metodologija obračuna cena

Novi način formiranja cene za privredu osigurava da cene odražavaju trenutne tržišne uslove, istovremeno obezbeđujući stabilnost i predvidljivost za kupce.

Prema rečima Dubravke Đedović Handanović, ministarke rudarstva i energetike i predstavnice osnivača u Skupštini EPS AD, usvajanjem metodologija, Srbija je ispunila i poslednji strukturni reper Međunarodnog monetarnog fonda za energetiku.

Ministarka je dodala da nove metodologije daju prostor da se prate kretanja na tržištu i to u oba smera, i kod padova, ali i kod skokova cena. Pored toga, nova metodologija će doprineti efikasnijem ugovaranju snabdevanja električnom energijom sa kupcima na otvorenom tržištu u uslovima konkurencije, uzimajući u obzir kriterijume kao što su najniža cena električne energije, rok plaćanja i sigurnost snabdevanja.

Pročitajte još:

Kako se navodi na sajtu EPS-a, usvojene su metodologije za obrazovanje fiksne cene i cene sa nivelacijom za potpuno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koja se obavlja po tržišnim principima, kao i metodologija za formiranje cena za snabdevanje krajnjih kupaca po ugovoru sa unapred određenom količinom. Zatim, metodologija za obrazovanje krajnje cene sa dinamičkim tarifiranjem za potpuno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca, metodologija za obrazovanje prodajne cene električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora za snabdevanje krajnjih kupaca i metodologija za obrazovanje cene za isporučenu električnu energiju od kupca – proizvođača po ugovoru o potpunom snabdevanju sa neto obračunom.

Fleksibilnost ugovaranja koju donose ove metodologije doprineće i raznovrsnijoj ponudi koja će, kako objašnjava ministarka, za posledicu imati i unapređenje energetske efikasnosti i konkurentnosti srpske privrede, zbog mogućnosti optimizacije troškova električne energije u finalnim proizvodima.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti