U Kini na pomolu era najvećeg razvoja nuklearne energije? – Gde sve niču novi reaktori?

Foto-ilustracija: Unsplash (hey-emmby)

Kada je reč o stanju energetike u Kini, još uvek najviše dominira ugalj, koji čini više od polovine ukupne proizvodnje električne energije. Međutim, nuklearna energija igra sve značajniju ulogu, posebno u primorskim oblastima gde se dešava i najbrži ekonomski razvoj, pre svega zbog geografskih prednosti. Primera radi, Kina je 2021. godine proizvela ukupno 8.636 TWh električne energije, a ugalj je doprineo sa 5.432 TWh, ali i ta slika će se menjati.

Kao i u drugim zemljama, potreba za električnom energijom raste i u Kini. Zemlja ima skroman neto izvozni bilans električne energije, ali je njena potrošnja visoka, što odražava brz industrijski rast. Kako bi se uhvatila u koštac sa ekološkim izazovima, Kina je postavila ambiciozne ciljeve za smanjenje emisija ugljen-dioksida i prelazak na obnovljive izvore energije. Prema podacima WNA, Kina planira da do 2030. godine 20 odsto svoje primarne energetske potrošnje dobija iz nefosilnih izvora.

Kineski petogodišnji plan (2021-2025) ima za cilj dostizanje 70 GWe nuklearnog kapaciteta do kraja 2025. godine. Nuklearna energija ima stratešku ulogu u Kini, posebno u kako smo naveli, obalnim područjima udaljenim od iskopina uglja. Kina je sarađivala i koristila nuklearnu tehnologiju iz nekoliko zemalja, uključujući Francusku, Kanadu, Rusiju i SAD. Tehnologija Westinghouse AP1000 iz SAD-a je bila posebno uticajna, što je dovelo do razvoja CAP1400 i CAP1000 reaktora zasnovanih na ovoj tehnologiji.

Pročitajte još:

Ipak, danas Kina ima svoju sopstvenu naprednu nuklearnu tehnologiju nakon godina i godina saradnje i tehnološkog transfera sa pomenutim zemljama, i  implementirala je iskustvo u nekoliko domaćih nuklearnih reaktora i tehnologija. Kina ima politiku izvoza nuklearne tehnologije, posebno reaktora Hualong One, koji je postao glavni izvozni proizvod 2015. godine, kako navodi i World Nuclear Association (WNA).

Foto-ilustracija: Unsplash (marko-sun)

U zemlji postoji oko 56 operativnih reaktora, i na desetine u izgradnji. Kina proširuje svoje nuklearne energetske kapacitete izgradnjom nekoliko novih nuklearnih blokova.

U provinciji Fuđen počela je izgradnja blokova 5 i 6 Ningde. Ove jedinice su deo druge faze projekta nuklearne energije Ningde i sadrže reaktore Hualong One, vrstu nuklearne tehnologije treće generacije razvijene u Kini. Izgradnja je zvanično počela 28. jula izlivanjem prvog betona. Ove nove jedinice će dodati četiri postojeća reaktora na lokaciji, navodi World Nuclear News.

U provinciji Šandung, takođe je počela izgradnja blokova 1 i 2 fabrike ŠidaoVan. Prvi beton za blok 1 izliven je 28. jula, što je označilo početak izgradnje. Nove jedinice će biti reaktori Hualong One, u potpunosti izgrađeni kineskom tehnologijom. Projekat će uključivati četiri reaktora, a očekuje se da će prva dva bloka biti u funkciji do 2029. godine.

U provinciji Ljaoning počela je izgradnja blokova 1 i 2 u fabrici Xudabao. Ove jedinice će koristiti CAP1000 reaktore, zasnovane na dizajnu Westinghouse AP1000. Udeo čiste energije Kine povećava se svakim novim reaktorom, uz obezbeđivanje stabilnog snabdevanja energijom.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti