Javna konsultacija sa građanima EU o principu „zagađivač plaća“

Foto-ilustracija: Pixabay

Evropska komisija je pokrenula otvorenu javnu konsultaciju jer želi da prikupi stavove i dokaze građana o primeni principa „zagađivač plaća“. Ona će procenjivati na osnovu prikupljenog materijala, da li su politike EU, ali i nacionalne politike država, dovoljno opteretile onu stranu koja zagađenje izaziva – troškovima za kontrolu, merama sprečavanja i otklon zagađenja. Evropska komisija je pokrenula otvorenu javnu konsultaciju kako bi prikupila stavove i dokaze građana i zainteresovanih strana o primeni principa „zagađivač plaća“ u EU. Konsultacija će trajati do 4. avgusta 2023. godine.

Princip „zagađivač plaća“ nalazi se u članu 191(2) Ugovora o funkcionisanju Evropske unije, i podrazumeva da su zagađivači nosioci odgovornosti zagađenja koje prouzrokuju. Princip ovime želi da izbegne da se podstiču oštećenja životne sredine. Ukoliko bi se efikasno sprovodio, princip bi doveo do sveoubuhvatnih ekoloških politika. Ove konsultacije obuhvataju i subvencije date od strane država za koje građani smatraju da negativno utiču na okolinu.

Pročitajte još:

Foto-ilustracija: Unsplash (Yaroslav Boshnakov)

U 2024. godini, rezultati ovih diskusija će biti upotrebljeni za formiranje konkretnih javnih politka, koje će dovesti do konačne Preporuke Evropske komisije o tome kako najbolje primeniti princip „zagađivač plaća“ u ekološkim politikama država članica.

Zanimljiv podatak koji daje na značaju otvorene javne diskusije jeste kada je 2021. godine Evropski revizorski sud objavio izveštaj u kojem je zaključeno da se pomenuti princip ne primenjuje na iste načine, niti dosledno. Ovaj izveštaj je predstavljao podsticaj Evropskoj komisiji da uključi javnost u diskusiju, sa ciljem bolje identifikacije propusta i problema principa „zagađivač plaća“.

Komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virdžinijus Sinkevičijus rekao je:

„Princip zagađivač plaća je pravedan i jednostavan: zahteva od zagađivača da snose cenu zagađenja koje izazivaju. Ispravna primena principa daje podsticaj da se izbegne nanošenje štete životnoj sredini i čini zagađivače odgovornim za čišćenje. Kada se ne primenjuje na odgovarajući način, račun za ekološku štetu koju su prouzrokovali zagađivači prečesto na kraju plaćaju građani i opterećuje javna sredstva. Pozivamo sve da doprinesu dokazima o tome kako da ovaj princip bolje funkcioniše u interesu svih nas“.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti