Evropski parlament usvojio novu uredbu sa ciljem borbe protiv globalnog krčenja šuma

Photo-illustration: Pixabay

Evropa iznova pokazuje da joj je jedan od vodećih principa  briga o klimatskim promenama i briga o svemu što one sa sobom donose. Tim povodom, doneta je nova uredba u Evropskom parlamentu koja ima zadatak da obaveže poslodavce i firme da zarad proizvodnje i prodaje svojih proizvoda na nivou EU, ne smeju ugroziti šume, tačnije ne smeju krčiti šume zarad nastanka plantaža ili poljoprivrednih zemljišta

Kako po pravilu Komisija formuliše predlog zakona, pre nego sto parlament izglasa, tako u izvornom predlogu zakona stoje i proizvodi na koje se ovo odnosi – goveda, kakao, kafa, palmino ulje, soja, drvo, ali i koža, čokolada, i mnogi drugi proizvodi koji su sačinjeni od prvobitno navedenih. Potrebno je da poslodavci dopreme potvrdu da proizvod ne potiče sa iskrčenog zemljišta, i da njegova proizvodnja nije uzrokovala propadanje šume – potvrda o savesnoj proceni.

Komisija će izvršiti procenu rizika različitih zemalja u svojim delovanjima, pa će stoga one manje rizične zemlje lakše dobiti potvrdu i lakše ući na tržište EU. Time Evropa na globalnom nivou utiče na očuvanje šuma.

Pročitajte još:

Nadležna tela EU će dobijati potrebne informacije za ove provere, na primer geolokacijske koordinate, zatim proveravati DNK da utvrdi poreklo proizvoda. Kazna za firmu koja bude uhvaćena u prekršaju biće četiri odsto godišnjeg ukupnog prometa u EU. Uredba je doneta sa 552 glasa, dok je 87 poslanika bilo uzdržano ili protiv.

Procena Organizacije UN – a za hranu i poljoprivredu jeste da je u periodu od 30 godina, od 1990. do 2020. godine iskrčeno 420 miliona hektara šume, baš u pomenute svrhe, što je veća teritorija nego što je EU sama. Zbog soje i palminog ulja je iskrčeno čak dve trećine ovih šuma. Znamo da je Evropa jedan od velikih potrošača svih ovih dobara, stoga je preuzela tu odgovornost, i  Evropski parlament je iskoristio svoje pravo da inicira predlog zakona, i zatražila od Komisije propis o sprečavanju globalnog krčenja šuma. 

Krajem 2022. godine dogovor je zaključen i sa državama članicama.

Nakon izglasavanja u parlamentu, Cristophe Hansen – član parlamenta iz Luksmeburga izjavio je: 

“Do danas su police naših supermarketa često bile pune proizvoda uprljanih pepelom spajenih prašuma i nepovratno uništenih ekosistema koji ugrožavaju egzistenciju autohtonih naroda. Potrošači često nisu svesni toga. Laknulo mi je što sada, kad zagrizu čokoladu ili popiju zasluženu kafu, mogu biti sigurni da više neće nesvesno biti saučesnici u krčenju šuma. Nova uredba nije samo ključna za borbu protiv klimatskih promena i gubitka bioraznolikosti, nego će ukloniti i prepreku koja nam onemogućava da produbimo trgovinske odnose sa zemljama koje dele naše vrednosti i ambicije na području životne sredine.”

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti