„Walk it back“ – Krejg Kohon u šetnji bez ugljenika kroz Srbiju

Foto: Ljubaznošću Krejga Kohona

Kako bi skrenuo pažnju na neophodnost uklanjanja ugljenika, Krejg Kohon, generalni direktor i osnivač kampanje „Walk it back“ krenuo je na šestomesečno putovanje bez ugljenika. On će prepešačiti 4.000 kilometara, od Londona do Istanbula. Svakog dana će prelaziti od 25 kilometara, u planu je da obiđe 11 država i 82 grada. Tokom ovog putovanja razgovaraće sa aktivistima, predstavnicima vlasti, kreatorima politika i sve to sa ciljem podizanja svesti i pronalaženje opcija za uklanjanje ugljenika. 

U najnovijem izveštaju IPCC-a navodi se da ne postoji način da se zadrži zagrevanje bez eliminisanja ugljenika koji je već u našoj atmosferi. Kako trenutno stvari stoje malo je verovatno da će prirodna rešenja biti dovoljna, a upotreba tehnoloških rešenja za eliminaciju ugljenika moraju se dobro regulisati.

Pročitajte još:

Kohon čvrsto veruje da do promena može doći i rešen je da to i pokaže. Tako je uložio svoj penzioni fond u rešenja za uklanjanje ugljenika i na taj način je “otplatio svoj dug planeti”. On je prvo privatno lice koje je uradilo ličnu reviziju doživotne potrošnje ugljenika. Tokom tog procesa izračunao je do najsitnijih detalja koliko je tona ugljenika samo on emitovao tokom svog brzog života (odmori, mnogobrojni letovi avionom i konzumacija hamburgera).

Kampanja „Walk it back“ postavlja pitanje kako se eliminacija ugljenika trenutno percipira i podržava na globalnom nivou, dok, u isto vreme, poziva na širi dijalog, koordinaciju, sticanje znanja, upravljanje i ulaganje u odgovarajuće sektore kako bi se rešenja za eliminaciju ugljenika primenila sigurno i brzo.

Krejg Kohon provešće nekoliko dana u Srbiji, a zatim kreće u Bugarsku.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti