Cilj da do 2030. godine u Beogradu bude 22 odsto površina pod šumama – Radi se i Strategija upravljanja vodotokovima II reda

Foto-ilustracija: Pixabay

Grad Beograd ima više od 30 odsto zelenih površina, u koje se ubraja 16 odsto urbanih i periurbanih šuma, kao i 14,6 odsto zelenih površina. Cilj Sekretarijata za zaštitu životne sredine je da do 2030. godine 22 odsto površina bude pod šumama.

Sekretarijat je izradio Strategiju pošumljavanja na osnovu koje je pošumio više od hiljadu hektara novog šumskog zemljišta sa preko 250.000 zasađenih šumskih sadnica i deset tona semena (žira), a takođe je zasađeno oko 5.000 drvorednih sadnica u drvoredima Beograda. Takođe, Strategiju pošumljavanja koriste druga javna preduzeća, koja u okviru svojih programa i nadležnosti vrše sadnju, navedeno je na sajtu Grada.

Pored težnje za povećanjem površina pod šumama, jedna od aktivnosti Sekretarijata jeste edukacija svih starosnih grupa i struktura stanovništva o važnosti poštovanja prirode, njene raznolikosti, očuvanja biodiverziteta, imovine grada i svih građana.

Pročitajte još:

,,Kako bi se postojeća šuma održala i razvijala na pravi način, potrebna joj je redovna stručna nega, ali i poštovanje pravila ponašanja u urbanoj šumi: ne ostavljam trag, ne palim vatru u šumi, koristim staze, ne uznemiravam životinje i učim o šumi“, ističu.

U skladu sa svojim nadležnostima, Sekretarijat za zaštitu životne sredine je pristupio izradi Strategije upravljanja vodotocima II reda na teritoriji Beograda, kao strateškog dokumenta kojim se uređuje oblast održivog upravljanja.

Na teritoriji Beograda nalazi se blizu dve stotine vodotoka II reda. Strategija će biti osnov za određivanje i pripremu lokacija, kao i za izgradnju malih postrojenja za prečišćavanje, skladištenje i tretman voda.

Dodaje se i da je neophodno da se unapredi sistem za kontrolu zagađenja površinskih voda, ali i podizanje svesti o individualnoj odgovornosti svih građana o važnosti očuvanja kvaliteta voda, saopštili su iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Izvor: eKapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti