Znanje i struka ključni za razvoj energetike

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Sporazume o saradnji koji su važni za razvoj energetike potpisali su Zorana Mihajlović i predsednik Udruženja “Saveza energetičara” Nikola Rajaković i predsednica Inženjerske komore Srbije Marica Mijajlović.

Ministarka je istakla da ništa od onog što želimo da uradimo u pogledu razvoja energetike i energetske infrastrukture nije moguće bez zajedničkog rada sa inženjerima i energetičarima, članovima IKS-a i Saveza.

“Čast mi je da smo potpisali ove sporazume. Ogromni su izazovi ne samo pred Srbijom, već i pred čitavim svetom, u energetskom sektoru. Mi smo ušli u proces Zelene agende i energetske tranzicije onog trenutka kada smo se opredelili za to da menjamo bazu, a to su novi zakoni i podzakonska akta”, naglasila je ona, navodi se u saopštenju.

Mihajlović je navela da su u pripremi i nova strategija razvoja energetike i nacionalni plan za klimu i energetiku, pri čemu je izrazila uverenje da će ovi dokumenti objediniti sve pomenute stručnjake.

“Važno je da koristimo znanje i struku jer bez toga nema razvoja i budućnosti. Pokazaćemo da možemo da radimo mnogo brže, bolje i efikasnije u rudarstvu i energetici, da dođemo do dekarbonizovane Srbije, koja će biti energetski bezbedna”, naglasila je Mihajlović.

Prema njenim rečima ovakav sporazum daje osnov za bolju i kvalitetniju saradnju koja je neophodna, dodavši da će ta komora biti na raspolaganju Ministarstvu rudarstva i energetike za sve zajedničke projekte u cilju bolje Srbije i kvalitetnijeg života građana.

Rajaković je ukazao na to da energetika zaslužuje pažnju i institucionalno povezivanje resornog ministarstva i strukovnih udruženja, jer mnogo znači da se energetska tranzicija rešava na pravi način.

On je napomenuo da je energetika pred velikim izazovima i da je neophodno obaviti dekarbonizaciju sektora, što je težak i odgovoran posao, ocenivši da to nije moguće bez dobro podržanih rešenja struke i znanja.

Prema njegovim rečima, cilj je da se energetika postavi na zdrave osnove i da za nekoliko decenija ona postane dekarbonizovana, a da Srbija kao država da bude energetski nezavisna i da generacijama koje dolaze ostavi zdravu životnu sredinu.

Marica Mijajlović je istakla da ovakav sporazum daje osnov za bolju i kvalitetniju saradnju koja je neophodna. 

“Komora, kao jaka organizacija danas, biće na raspolaganju Ministarstvu rudarstva i energetike za sve zajedničke projekte u cilju bolje Srbije i kvalitetnijeg života građana”, rekla je ona.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti