Energetika strateški najvažniji sektor, veliki prostor za saradnju sa EIB

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, primila je danas u oproštajnu posetu Dubravku Negre, direktorku Evropske investicione banke (EIB) za zapadni Balkan, i sa njom razgovarala o rezultatima koji su zahvaljujući zajedničkoj saradnji postignuti u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i projektima u sektoru rudarstva i energetike.

Mihajlovićeva je ovom prilikom istakla da je saradnja sa EIB-om na čelu sa Dubravkom Negre bila veoma dobra i da su postignuti ozbiljni rezultati.

„Napravili smo ozbiljne i lepe stvari u prethodnom ministarstvu, posebno kada je reč o vodnom saobraćaju i ulaganjima od 300 miliona evra. Žao mi je što nismo imali priliku da sarađujemo više u Ministarstvu rudarstva i energetike, jer je potencijala mnogo, posebno kada govorimo o gasnoj interkonekciji, obnovljivim izvorima energije (OIE) i energetskoj efikasnosti. Mi ćemo menjati sve važne zakone, a za OIE spremamo potpuno novi zakon. Želimo da digitalizujemo rudarstvo i energetiku, zakoni su baza ukoliko želimo da idemo u korak s vremenom. Drugi stub su investicije i treći, najteži, reformisanje javnih preduzeća. Verujem da ćemo sa novim direktorom EIB imati odličnu saradnju, kao što smo imali sa Vama,“ rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala i da je u Ministarstvu formirana i posebna jedinica za upravljanje projektima, s obzirom na investicije koje se očekuju u ovom strateški važnom sektoru.

Dubravka Negre je zahvalila potpredsednici Vlade i timu Ministarstva na odličnoj saradnji, rekavši da je u prethodnom periodu dosta toga urađeno u putnoj i železničkoj infrastrukturi, kao i na Dunavskom koridoru o kojem se govorilo do 2005. godine, a pokrenut je zahvaljujući Mihajlovićevoj.

„Dobro poznajem Srbiju i znam koliko smo stvari završili zajedno, a koje su morale biti urađene i ranije. Nažalost, u energetici u prethodne četiri godine nismo uradili mnogo, a prostora za saradnju ima, jer će u narednoj deceniji energetika biti najvažniji sektor, posebno ako govorimo iz ugla klimatskih promena i energetske efikasnosti. Obnovljivi izvori energije su prioritet broj jedan, fokus je na energiji sunca, vetra i biomasi, te energetskoj efikasnosti. Sigurna sam da ćete i u ovom sektoru postići rezultate, kao što je to bilo u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. EIB je tu da pruži podršku“, rekla je Negre.

Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti