Najranije gnežđenje pelikana u istoriji istraživanja u NP Skadarsko jezero

Foto-ilustracija: Unsplash (BIrger Strahl)

Ornitolozi Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore i Prirodnjačkog muzeja su u četvrtak (17.12.2020.) u Specijalnom rezervatu uočili zanimljivu pojavu koja do sada nije zabeležena kada je u pitanju ponašanje pelikana, a tiče se neobično ranog polaganja jaja, odnosno početka gnežđenja ove harizmatične vrste Skadarskog jezera.

„Do sada nismo imali situaciju da ova vrsta gnezdi pre januara meseca. Pelikan, simbol ovog Nacionalnog parka je i inače najranija gnezdarica na Skadarskom jezeru, ali nas je pojava gnežđenja u ovom periodu i prekrasni prizor brojnih pelikana na postavljenim platformama sve lepo iznenadio. Svakako, ovaj podatak koji je u vezi sa ponašanjem vrste, a do sada nije bio registrovan, posebno će se pratiti u narednom periodu,” rekla je mr Nela Vešović Dubak.

Takođe, u okviru programskih aktivnosti aktivirana je specijalna kamera koja u realnom vremenu prikazuje stanje na gnezdilištu. Ova aktivnost je u ranijem periodu implementirana u sklopu projekta “Wetland management of Dalmatian Pelican Conservation in the Mediterranean Basin”, koje su sprovodile domaće partnerske organizacije u saradnji sa francuskom NVO Noe Conservation.

Foto-ilustracija: Unsplash (BIrger Strahl)

Stanje populacije prati i ornitolog mr Andrej Vizi iz Prirodnjačkog muzeja, koji ističe da je ovo najbolji način da bez uznemiravanja pratimo koloniju pelikana.

Kako smo ranije upoznavali javnost sa pozitivnim trendovima populacije ove do skoro ranjive vrste, tako ćemo sa zadovoljstvom i dalje u toku naredne godine u sklopu Programa upravljanja za 2021. godinu, odnosno novog petogodišnjeg Plana upravljanja NP Skadarsko jezero za period 2021-2025. godine, pratiti koloniju i sprovoditi sve potrebne mere zaštite.

Redovni monitoring biodiverziteta značajnih vrsta, pa tako i monitoring ornitofaune, sprovodi se u okviru Programa upravljanja NP Skadarsko jezero za 2020. godinu.

Izvor: NP Crne Gore

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti