Ne davimo Beograd: Srbija da ulaže u zaštitu od nepogoda

Foto-ilustracija: Pixabay

Uz zalaganje za pravednu energetsku tranziciju i hitan prelazak sa fosilnih goriva na održive izvore energije, moramo ulagati u službe koje mogu zaštititi ugroženo stanovništvo i odgovoriti izazovima nepogoda koje dolaze kao posledica klimatskih promena, saopštili su iz pokreta Ne davimo Beograd.

Belgiju i Nemačku trenutno pogađaju katastrofalne poplave, u kojima je, prema dosadašnjim podacima, 188 ljudi izgubilo život, a preko 1.000 se vodi kao nestalo. Slični klimatski uslovi zadesili su Srbiju 2014. godine kada su velike poplave odnele više od 30 ljudskih života i napravile ogromnu materijalnu štetu.

Ne davimo Beograd pokreće pitanje da li smo 7 godina kasnije spremniji da se izborimo sa prirodnim katastrofama koje nam prete kao posledica promene klime?

Kako kažu, nije pitanje da li će do novih velikih polava, toplotnih talasa, požara, rušilačkih oluja ili drugih katastrofa doći, već šta mi činimo da se spremimo za posledice elementarnih nepogoda.

Stručnjaci upozoravaju da porast globalne temperature za jedan stepen omogućava da atmosfera primi sedam odsto vodene pare više, a vodena para je osnovno gorivo za učestalije vremenske nepogode. Meteorolog Slobodan Sovilj je za N1 izjavio da je “vrlo verovatno” da će se situacija kao što je u Nemačkoj i zemljama Beneluksa događati u Evropi svake dve-tri godine, ali u različitim delovima kontinenta.

Nevreme i padavine su u Srbiji za sada napravile velike probleme i poplave u Apatinu i u Petrovcu na Mlavi gde je proglašena vanredna situacija. Na autoputu Niš – Pirot bujice su izazvale velike probleme i zastoj u saobraćaju. U Beogradu, i bez stogodišnjih kiša i nabujalih reka, nakon svakih malo jačih padavina vidimo poplave na ulicama, zastoj u saobraćaju i kontejnere koji plutaju, a nakon višednevnih padavina, postaje jasno koliko je kišna kanalizaciona infrastruktura neadekvatna.

Pokret Ne davimo Beograd smatra da je Srbiji neophodan odlučan odgovor na elementarne nepogode koje dolaze u narednim decenijama.

„Velika sredstva koja se ulažu u nabavku vojne opreme, koja je uz to često zastarela, trebalo bi preusmeriti u stvaranje drugačije vrste armije čiji neprijatelj su elementarne nepogode i posledice koje za sobom ostavljaju“, navodi se u sapoštenju pokreta.

Izvor: Ne davimo Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti