NE Krško dobija „pojačanje“ – odobrena izgradnja drugog bloka

Foto: NEK

Uprkos tome što brojne članice EU zahtevaju da se investicije u nuklearnu energiju više ne smatraju „zelenim“, Slovenija namerava da poveća udeo nuklearne energije u svojoj elektroenergetskoj mreži.

Ova zemlja dobija četvrtinu električne energije iz nuklearne elektrane (NE) Krško, a sada je u planu izgradnja drugog bloka snage 1,1 GW, sa godišnjom proizvodnjom od 9.000 GW i životnim vekom  od 60 godina, piše EURACTIV.com.

Ministarstvo infrastrukture Slovenije već je izdalo energetsku dozvolu za planiranje i izgradnju drugog bloka ( projekat JEK2 ), mada će konačnu reč ipak imati šira javnost  koja treba da se izjasni da li je „za“ ili „protiv“ ovog projekta.

Dozvola je izdata državnoj kompaniji GEN energija, a iz kompanije su ovaj projekat ocenili kao jedan od ključnih strateških projekata razvoja GEN Grupe.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, izgradnja drugog bloka neophodna je za buduće stabilno snabdevanje Slovenije električnom energijom proizvedenom u zemlji kako bi se efikasno suočila sa  izazovima energetske tranzicije i postigla klimatsku neutralnost do 2050. godine.

Takođe, dobijena dozvola za novi blok NE Krško, zajedno sa nedavno usvojenom Klimatskom strategijom, otvaraju mogućnost postizanja ciljeva niskougljenične budućnosti Slovenije i regiona u skladu sa evropskim zakonodavnim paketom mera za smanjenje emisija za najmanje 55 odsto do 2030. godine (Fit for 55), dodaje se u saopštenju.

Prema rečima ministra za infrastrukturu Jerneja Vrtoveca, energetska dozvola za JEK2 jedna je od najvažnijih odluka Ministarstva kojom Slovenija ide ka nezavisnoj, čistoj i niskokarbonskoj budućnosti.

„Energetska dozvola za JEK2 je prekretnica sa kojom započinjemo sa sprovođenjem administrativnih postupaka i pripremom dokumentacije za investicione odluke što je neophodna osnova za konačnu odluku. Istovremeno, sa energetskom dozvolom za JEK2, takođe otvaramo javnu raspravu sa željom da postignemo najširi mogući društveni konsenzus po pitanju podrške čistoj, zelenoj energetskoj budućnosti “, rekao je Vrtovec.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti