Kolonija pelikana na Skadarskom jezeru uvećana za 150 mladih

Foto-ilustracija: Unsplash (Stephen Pedersen)

Na Skadarskom jezeru kolonija pelikana uvećana je za čak 150 mladih jedinki.

“Imamo lepu vest! Kao nikada do sada otkad se vrši monitoring brojnosti i stanja zaštićene ptičje vrste, porodica pelikana, uvećana je za 150 mladih jedinki. To su pokazali rezultati upravo završene sezone gnežđenja ovih ptica u NP “Skadarsko jezero” u Specijalnom rezervatu Pančeva oka”, saopšteno je iz NP “Skadarsko jezero”, prenosi RTCG. 

Imajući u vidu mere konzervacije koje sprovodi Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore u saradnji sa nadležnim institucijama i organizacijama kada je reč o očuvanju pelikana, ovako lepa vest o brojnom podmlatku, kako dodaju, ne može da čudi.

Prema njihovim rečima populacija pelikana posljednjih godina je stabilna usled implementiranja mera za konzervaciju staništa, te je trend populacije pozitivan.

“Nacionalni parkovi Crne Gore su u saradnji sa partnerima, u više navrata, postavljali platforme za gnežđenje pelikana u cilju poboljšanja uslova za njihovo razmnožavanje što je rezultiralo povećanjem brojnosti gnezdećih parova. Prošle godine je u okviru programskih aktivnosti postavljena specijalna kamera koja u realnom vremenu prikazuje stanje na gnezdilištu. Ova aktivnost kojom se na najbolji način, bez uznemiravanja, prati kolonija pelikana, u ranijem periodu je implementirana u sklopu projekta “Wetland management of Dalmatian Pelican Conservation in the Mediterranean Basin”, koji su sprovodile domaće partnerske organizacije u saradnji sa francuskom NVO Noe Conservation”, saopšteno je iz NP “Skadarsko jezero”.

Ističu da je u planu i postavljanje osmatračnica za posmatranje ptica na dve lokacije u NP “Skadarsko jezero” u okviru PACON projekta koji se realizuje u saradnji sa partnerima iz regiona.

„Redovni monitoring biodiverziteta značajnih vrsta, pa tako i monitoring ornitofaune, sprovodi se u okviru Programa upravljanja NP “Skadarsko jezero” za 2021. godinu, odnosno petogodišnjeg Plana upravljanja za period 2021-2025. godina”, poručuju iz ovog Nacionalnog parka.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti