Slovenački HSE gradi najveću solarnu elektranu u zemlji

Foto-ilustracija: Pixabay

Holding Slovenske elektrarne (HSE), najveći proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora u Sloveniji, započinje izgradnju najveće solarne elektrane u zemlji, saopšteno je na sajtu ove kompanije.

Nakon što je u maju ove godine HSE dobio konačnu građevinsku dozvolu za solarnu elektranu snage 3 MW, 3. jula 2021. godine položen je kamen temeljac čime je započeta prva faza gradnje koja će biti završena do kraja godine. U prvoj fazi elektrana će imati kapacitet od 3 MW, a do treće, koja će biti završena krajem 2023. godine, ukupno više od 16 MW.

Solarna elektrana „Prapretno“ je prva solarna elektrana u Sloveniji čija je instalisana snaga veća od jednog megavata i koja je dobila građevinsku dozvolu. Očekuje se da će godišnje proizvesti približno 3.362.000 kWh električne energije, što je dovoljno električne energije za potrebe približno 800 slovenačkih domaćinstava.

Elektrana će se graditi na rehabilitovanom i zatvorenom delu deponije neopasnog otpada Prapretno kod Hrastnika, što takođe ima veliki simbolički značaj za HSE grupu i lokalno okruženje.

„U prošlosti je ovo okruženje bilo jako opterećeno proizvodnjom električne energije u Termoelektrani Trbovlje i vađenjem uglja iz obližnjih rudnika. HSE će oživeti proizvodnju električne energije na ovoj lokaciji, samo na ekološki prihvatljiv način, bez emisije gasova sa efektom staklene bašte “, rekao je Nenad Trkulja, šef projekta „Prapretno“.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti