Elektromobilnost značajna za turizam i ekologiju

Photo: Pixabay

Elektromobilnost je značajna za Crnu Goru kao turističku destinaciju i ekološku državu. Imajući u vidu činjenicu da je smanjenje količine gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi jedan od prioriteta energetske tranzicije, elektromobilnost se postavlja kao rešenje za oblast transporta.

To je konstatovano na predavanju ,“Rešenja iz oblasti e-mobilnosti“ u organizaciji kompanije EVC Montenegro na kome je bilo reči o infrastrukturi za punjenje električnih automobila, sistemu za upravljanje opterećenjem i uspešnim realizacijama u Evropi, odnosno skandinavskim zemljama.

Izvršni direktor kompanije EVC Montengro, Dino Jahdadić, predstavio je ekosistem e-mobilnosti, istoriju električnih vozila, punionice električnih automobila i ostale digitalne proizvode iz ove oblasti.

„Seminar je održan u organizaciji kompanije EVC Montenegro – provajdera rešenja iz oblasti e-mobilnosti u Crnoj Gori, koja uključuju i punjače za električna vozila. Na seminaru su takođe imali priliku da govore predstavnici kompanija Šnajder Elektrik (Schneider Electric) i Kempower, kao renomirani proizvođač opreme za upravljanje električnom energijom. Cilj predavanja je promocija elektromobilnosti i značaj koji ona ima za Crnu Goru kao turističku destinaciju i ekološku državu. Imajući u vidu činjenicu da je smanjenje količine gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi jedan od prioriteta energetske tranzicije, elektromobilnost se postavlja kao rešenje za oblast transporta“, istakao je Jahdadić.

Kako je dodao, nada se da će predavanje biti inicijator za organizaciju većih panel diskusija tokom kojih će svi subjekti e-mobility ekosistema izneti svoje stavove, uključujući državne i lokalne institucije u cilju zajedničkog razvijanja ove infrastrukture u Crnoj Gori.

Offer manager Šnajder Elektrika, Darko Zeljković, kazao je da je cilj predavanja, pored promocije novih proizvoda i tehnoloških rešenja, i širenje svesti o sve većoj upotrebi električnih vozila sa ciljem pronalaženja adekvatnog načina kojim bi se odgovorilo na klimatske izazove koji su pred nama.

„Veoma je važno da relevantni činioci u društvu, svako iz svog domena delatnosti, okupljeni na stručnim seminarima i panel diskusijama, svojim delovanjem utiču na povećanje ekološke svesti i očuvanje životne sredine“, saopštio je on.

Kompanija se, kako je dodao, pridružila inicijativi „The Climate Group # EV100“, kojom je obuhvaćena i zamena 14.000 kompanijskih automobila električnim vozilima.

„U Šnajder Elektriku verujemo da je električna energija budućnost mobilnosti, te je želja kompanije da pokaže da se za 10 godina može brzo postići zadati obim električnih vozila u sopstvenom voznom parku“, dodao je on.

Izvor: RTCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti