Australijski grad električnu energiju dobija iz solarnih elektrana

Foto-ilustracija: Unsplash (Andreas Gücklhorn)

Australijski gradić Onslov ušao je u istoriju, naime cela zajednica koristila je električnu energiju koja je dobijena iz solarnih elektrana. Neometano snabdevanje strujom ovako dobijenom trajalo je čak 80 minuta.

Potpuno čista energija dobijena je pomoću dve solarne elektrane. Jedna se nalazi na zemlji i ima snagu 600 kW, dok je druga smeštena na krovu i njena snaga je 700 kW, obe imaju sistem baterija u kojima se skladišti energija.

Ovaj deo Australije električnom energijom snabdeva kompanija Horizon Pover koja je specijalizovana za distribuciju struje u udaljene gradove ove zemlje. Jedan od ciljeva ove kompanije je da smanji troškove proizvodnje i da svojim korisnicima obezbedi održivo snabdevanje električnom energijom. Zato su i počeli sa projektima izgradnje solarnih elektrana i sistema za skladištenje energije.

Kako je rekao ministar energetike Bil Džonston uspešno snabdevanje celog grada čistom energijom je “prekretnica u energetskoj tranziciji države”.

“Napajanje čistim, obnovljivim izvorima energije predstavlja važan korak ka izgradnji čistije, svetlije budućnosti obnovljive energije za našu državu. Ovaj inovativni projekat pokazuje kako distribuirani energetski izvori mogu biti bezbedno integrisani na nivou mreže”, rekao je ministar, navodi se u saopštenju.

Vlasti ovog grada daju subvencije građanima za izgradnju malih solarnih elektrana, kao i za postavljanje baterija za skladištenje energije. Svi koji se odluče za postavljanje malih solarnih elektrana mogu i da ih priključe na elektromrežu.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti