Vreli talas u Kanadi usmrtio milijardu morskih životinja

Foto-ilustracija: Unsplash (Marc-Olivier Jodoin)

Leto tek što je počelo, a ekstremne vrućine već su dovele Kanadu do gotovo vanrednog stanja. Najviše temperature, i do 50 stepeni celzijusa, zabeležene su u Britanskoj Kolumbiji, a prizor koji se ovih dana mogao videti na obalama zapadne Kanade jasan je pokazatelj posledica klimatskih promena.

Preko milijardu morskih stvorenja, mahom školjki i bodljokožaca, uginulo je na vrelini sunca pre nego što je nadolazeća plima stigla da ih „povuče“ nazad u vodu, piše „Komon Drims“ (Common Dreams).

Iako ova stvorenja kratko vreme mogu provesti na suncu, visoke temperature dovele su do toga da se nesrećne životinje doslovno skuvaju, a ribari koji su prvi posvedočili ovoj tragediji rekli su da je izgledao kao da su zgotovljene u kuhinji i spremne da budu poslužene.

Među biolozima i aktivistima sada vlada velika zabrinutost, kako zbog nemerljivog gubitka koji je narušio morski biodiverzitet, tako i zbog daljih posledica prevelikih vrućina koje Kanada ne pamti. Osim toga, brojne porodice zavise od eksploatacije dagnji, ali sada je neizvesno kada će ponovo moći da bace svoje mreže.

Vreli talas u Kanadi odneo je i triput više ljudskih života nego obično, a slično je i u pojedinim državama SAD-a. Čak ni najstariji stanovnici ne mogu da se prisete ovako velikih vrućina, a upravo su oni, kao i hronični bolesnici, najugroženiji.

Većina domaćinstava ne poseduje klima uređaje (zato što za njima mahom nije bilo potrebe), pa pojedini spas traže u klimatizovanim skloništima i stanicama za osveženje.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti