Toplo leto ili klimatske promene – rekordne temperature širom Planete

Foto-ilustracija: Pixabay

U poslednih nekoliko dana u mnogim krajevima širom sveta izmerene su rekordne temperature. Jeste leto i vreme je da bude toplo, ali gotovo svi će vam reći da nikada nije bilo ovako vruće, i da ovakve vremenske “prilike” teško podnose i mladi i stari, biljni i životinjski svet.

Tokom prošle nedelje Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) nekoliko puta je objavljivao upozorenja na veoma visoke temperature za područje cele zemlje. Gotovo u celoj Srbiji dnevna temperatura je iznosila preko 35 stepeni, dok je u pojedinim mestima dostizala i 40 podeok. Slične “paklene” temperature očekuju nas i narednih nekoliko dana.

I dok se mi pitamo da li je samo kod nas ovako toplo, zabrinjavajuće vesti stiži iz sveta. U Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama zabeležene su ekstremno visoke temperature, dok meteorolozi najavlju da će Italiju pogoditi afrički vrući talas i da će dnevne temperature dostizati čak 46 stepeni.

Tokom vikenda u Portlandu, koji se nalazi i državi Oregon, izmereno je 42,2 stepena Celzijusova i ovo je najviša temperura ikada zabeležena u ovom gradu. U Sijetlu je, u subotu, izmereno 37,8 i zvanično je ovaj dan postao najtopliji dan ikada zabeležen u junu mesecu.

Da je situacija alarmanta i ostalim delovima pacifičkog severozapada Sjedinjenih Američkih Džava pokazuje i to da je počelo otvaranje rashladnih centara, dok nadležni upozoravaju da ove esktremne temperature mogu biti opasne po život.

Slično stanje je i u Kanadi, naime u Britanskoj Kolumbiji izmereno je neverovatnih 46,1 stepeni Celzijusovih. U gradu Liton, koji se nalazi u ovoj oblasti, izmereno je 46,6 stepeni i to je apsolutni rekord kada su u pitanju ekstremno visoke temperature u ovoj zemlji.

Izutetno je teško svima koji se trenutno nalaze na severu Italije. Meteorolozi najvljuju da će dnevne temperature u ovoj oblasti dostizati i do 46 stepeni. Najtoplije će biti na Siciliji, dok će nešto “hladnije” biti u Toskani – 37 stepeni, Rimu – 35.

Ekstremno visoke i niske temperature, poplave, padavine, uragani posledica su klimatskih promena. Dokazano je da su emisije štetnih gasova uzrok globalnog porasta temperature. Prema istraživanjima 2100. godine leta će trajati pola godine, a zime svega dva meseca, i pratiće ih ekstremno visoke i niske temeperature.

I naučnici, več godinama, upozoravaju da se drastične promene moraju odmah napraviti.

Potpisuju se sporazumi, prave planovi, pokreću globalne akcije i svi pričaju o tome kako što pre treba smaniti emisije štetnih gasova, zaustaviti klimatske promene i kako treba zaštiti Planetu

Da li smo i koliko u tome uspeli, vreme će pokazati, ali sudeći po trenutnom stanju, možda i nismo na dobrom putu. 

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti